Post pemecah kebuntuan


Assalamualaikum wbr
Lama juge saya tak update blog. Seperti biasa, idea ada..tapi masa selalu tak sempat, sekarang pun dah jarang2 on9..Hmm..Anyway, saya tengah mengadap kerja2 PC ni, perlulah rasanya saya menghapuskan sawang2 lelabah yang dah menyerabutkan blog saya ni..hehe..


Post ni saya copy dari blog orang lain...saje, saya sangat menghargai sahabat saya. Mereka adalah wakil2 yang Allah hantar untuk membantu saya lebih mengenali Allah. Terima Kasih ALLAH..Alhamdulellah...


TERIMA KASIH SAHABAT

mahukah kamu ketawa

jika lihat aku ketawa

mahukah kamu menangis

jika lihat aku sedih

mahukah kamu dekati

jika lihat aku duka

mahukan kamu membantu

jika lihat aku sulit

mahukah kamu rapati

jika lihat aku seorang

mahukah kamu bersamaku

tiap saat tiap waktu

tanpa pilih apa bulu

tanpa pilih warna kulitku

tanpa pilih apa dudukku

dan jika kamu mahu

engkaulah sahabatku

dunia akhirat

terima kasih sahabat…

Friday, December 31, 2010

Ahlan wa sahlan ya Muharam 1432h



Assalamualaikum wbr

Setakat ni saya tak de apa nak update, not in the mood juge..Apapun, sama-samalah kita baca kedua-dua doa di atas ni petang nanti ye. Semoga kalian semua beroleh barakah dan redha Allah sentiasa. Tahun baru bermula, jangan kita masih di takuk lama. Semoga berjaya!

Monday, December 6, 2010

What is Your habit?


7 Habits of Highly Effective people


Habit 1: Be proactive
Habit 2: Begin with the end in mind
Habit 3: Put first things first
Habit 4: Think Win-win
Habit 5: Seek first to understand then to be understood
Habit 6: Synergize
Habit 7: Sharpen the saw

Friday, December 3, 2010

Kasihnya tak pernah luput....


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani... Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dari seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006. Nama yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud 'kesayanganku', jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik. Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya.


Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 muka surat Al-Quran dan tasmi' dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah di universiti ini. Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya.

Wednesday, November 24, 2010

10 Dzulhijjah 1431H....E


Alhamdulillah, hari ni kita telah selamat meraikan eidul adha yang saya kira kemuncaknya ialah dengan aktiviti penyembelihan binatang qubran iaitu lembu.hehe..Tahniah kepada mereka yang mengambil bahagian dalam ibadah ini. saya? hehe..masih belum sampai masanya kot.huhu..
Apapun, semoga kita sama-sama dapat hayati ibadah qurban ini yang mana ia sebenarnya adalah simbolik kepada kita untuk mengorbankan apa yang bertakhta di hati ini selain daripada Allah. Kecintaan kepada dunia hanyalah sementara yang abadi hanyalah Allah.

Alhamdulillah, sempat saya menunaikan solat sunat aidiladha bersama keluarga di Masjid Al-Fatah yang seperti biasa penuh orang. Kemudian kami kembali ke rumah, abah dan adik2 lelaki saya bersiap menukar pakaian untuk sama-sama tolong dalam proses penyembelihan dan melapah daging qurban. Memang penat, saya tak sempat p pun tempat penyembelihan tu, kalau kat N9 saya memang tak pernah missed, tapi kat Kuantan ni macam tak best je nak p tengok sekali..hehe..

Tengok abah saya balik dah penat, dan saya rasa pun memang penat..hehe..ape lagi..sampai je daging dalam sink, terus siap2 nak di masak, oleh chef bertauliah dalam family kami..hehe..yang pastinya bukan saya..tapi d queen in this family..haha..

Orait, so..apa lagi aktiviti lepas ni?haa..menariknya, saya telah di booking oleh muslimat dan Nisa' Kuantan untuk jadi sukarelawan round satu kawasan ni p edar daging-daging qurban yang telah disediakan..hee..that's mean saya kena jadi drebar laa..dengan kete2 kitorang sekali la kena pusing satu Kuantan ni..petang karang la kot baru siap..huhu.

Bermula jam 3 ptg ni...tak sabar rasanya untuk bertemu rakan-rakan lama..hehe..dalam aktiviti macam ni jelah kitorang boleh jumpa, dah masing-masing dengan kerja masing-masing dan masa nak berjumpa pun dah terhad.btw, sementara nak tunggu jam 2.30 ptg nak bergerak ke tempat pertemuan tu, betterlah p masak2 dulu daging yg dah menanti tu kan..hehe...

ilalliqa'..Semoga hari ini membawa seribu makna yang bahagia buat anda semua..nikmatilah hidup anda dengan penuh ceria, jangan letakkan masalah sebagai penghalang utama..:)



Wednesday, November 17, 2010

Qalbu..hati..jiwa..ruh..perasaan..


Assalamualaikum wbr

Alhamdulillah, setinggi syukur ke hadrat ALLAH atas segala nikmat dan kurniaanNya yang tidak terhingga. Jika dihitungkan kembali segala nikmat yg Allah bagi, pastilah tidak berkesudahan. Semoga kita semua dijadikan di kalangan orang-orang yang bersyukur InsyaAllah.

Post kali ni sebenarnya adalah lebih kepada untuk memberitahu kepada diri saya bahawa Allah menjadikan sesuatu kejadian di muka bumi ini tidaklah sia-sia, bahkan disebaliknya terkandung seribu rahmat yang tidak pernah terfikir oleh kita. Kadang-kadang peristiwa yang berlaku adalah di luar jangkaan kita, namun ia telah tertulis sejak azali lagi. Sebab itu perlunya kita beriman dengan Qada’ dan Qadar Allah supaya kita tidak sekali-kali mempersoalkan apa yang telah terjadi yang membawa kepada menyalahkan ALLAH.

Peristiwa yang berlaku sungguh spontan dan tidak pernah terjangkau dek pemikiran, namun setelah ia terjadi, barulah kita sedar bahawa ada sesuatu yang kita tidak perasan selama ini. Walaupun kesedihan menusuk qalbu, ingatlah, ALLAH jadikan sesuatu itu tidak sia-sia. Hikmahnya mungkin cepat dan mungkin lambat kita dapat lihat. Apapun, Allah sentiasa bersama kita. Allah Maha Melihat dan Mendengar, Dia tahu apa yang berlaku dan kita tidak perlu mencari makhluq sebab khaliq sudah mengetahui segalanya.

Tapi, itulah manusia…mudah tertipu dengan perasaan sendiri. Seringkali ingin mencari selain Allah, walhal Allah sangat dekat dengan kita dan menunggu rintahan hamba-hambaNya. Tapi kita lupa semua tu, Allah tidak diendahkan bahkan kita mencari makhluq untuk memohon bantuan dan sebagainya.

Hati adalah tempat jatuhnya pandangan Allah kepada seseorang manusia, oleh itu ia sangat sensitif dan mesti dijaga dengan baik. Menjaga hati bukanlah mudah,ia memerlukan usaha yang berterusan dan perlu diberikan makanan rohani yang secukupnya. Apabila hati sudah bersih, maka ALLAH akan memberikan kurnia yang berlipat kali ganda kepada pemilik hati tersebut.

Sebagai hamba yang lemah, hati dan perasaan tidak boleh dipisahkan. Apabila sakit 1 dan 1 lagi akan turut terasa. Hati yang telah dilukai mengambil masa yang berbeza untuk dipulihkan berdasarkan kapasiti seseorang itu. Untuk tahu hati kita kuat atau tidak, perlulah diuji dahulu dengan mengalami pelbagai perkara. Saya masih dalam proses menguji hati saya sama ada lemah atau kuat, ternyata hati ini masih lemah dan dalam proses pembaikan setelah diuji oleh Allah mengalami perkara-perkara yang cukup menusuk qalbu yang akhirnya membuatkan kita tersungkur lemah.

Tapi ujian itu cukup indah bagi mereka yang rapat hubungannya dengan Allah, dirasakan seperti sentiasa dalam penjagaan dan pemerhatian Allah. Apapun, sebagai hambanya yang lemah kita perlu bangkit untuk meneruskan tugas-tugas sebagai khalifah Allah. Kata Hasan Al-banna “Tugas-tugas kita lagi banyak daripada masa yang kita ada”. Oleh itu, mengapa kita perlu membuang masa untuk melayan perkara-perkara yang tidak membantu dalam menegakkan ISLAM. Cukuplah bersedih wahai hati, cukuplah.

Tuesday, November 16, 2010

Cahaya Hati by Opick


Assalamualaikum wbr.

Again and again, tak sempat nak update blog dengan perkongsian-perkongsian ilmiah. Kekangan masa disebabkan oleh kerja dan jugak masih tak de mood nak menaip panjang..hehe...sadis betul. So, saya hidangkan kalian dengan lagu yang menyentuh Qalbu apabila dihayati dengan sepenuh hati. Selamat menghayati....

video


Allah engkau dekat penuh kasih sayang
Takkan pernah engkau biarkan hamba-Mu menangis
Karna kemurahan-Mu
Karna kasih sayang-Mu

Hanya bila diri-Mu
Ingin nyatakan cinta
Pada jiwa yang rela dia kekasih-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala


Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Di setiap nafas di segala waktu
Semua bersujud memuji memuja asma-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala


Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Setiap mahluk bergantung pada-Mu
Dan bersujud semesta untuk-Mu
Setiap wajah mendamba cinta-Mu cahaya-Mu

Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nuuur

Yaa Allah Ya Rahman
Yaa Allah Yaa Alllah Yaa Allah
Ya Nurul Qolbi
Yaa Allah

Sunday, November 14, 2010

Sisipan Pengurusan Hidup

Alhamdulillah...hanya kata-kata itu yang mampu saya ucapkan kini dek tak pernah bertepinya nikmat dan rahmat Allah kepada kita. Sememangnya banyak perkara yang ingin saya kongsi sehinggakan tak tertulis...huhu..

klik kat tajuk untuk post penuh....

Tuesday, November 9, 2010

Don't be Sad...


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah banyak memberi nikmat kurnia kepada kita sehingga saat saya menaip ini dan kalian membaca post ini.Alhamdulillah.

Hari ini adalah hari penuh perasaan dan emosi bagi saya. Saya rasalah, sebab banyak kejadian yang berlaku hari ini, kesannya sehingga membuatkan saya terdiam dan terasa hingga ke lubuk jiwa. huhu..tak tahulah kenapa..walaupun luarnya nampak biasa, tapi dalam hati, hanya Allah yang tahu.

Wednesday, November 3, 2010

Sabar


Assalamualaikum wbr

Masa naik motor, selalu ada idea nak menulis di blog, tapi bila dah sampai destinasi, banyak pula menda lain yang nak dibuat. Then, tetiba saya terfikir, masa saya study dulu, balik je bilik, terus on laptop, online dan menaip serta update itu ini, tapi bila dah bekerja, masa untuk itu agak kurang. Kalaua online pun, selalu kena buat menda lain. huhu..

Alhamdulilllah, syukur kepada Allah atas nikmat yang tidak terhitung ini. Erm, hari ni tak de mood nak bukak balik hasil nota-nota tulisan kuliah yang saya dah dengar. Just pengisian ringan yang terlintas di fikiran aje.

Hmm..ari tu saya berpeluang hantar nenek, pak cik dan mak cik saya ke Kelana Jaya kerana mereka akan berangkat menunaikan haji. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Tapi agak terkilan sebab tak sempat nak salam pak cik saya, dia dah masuk awal, bukan nak tunggu kita. huhu..tak pelah, moga semuanya selamat di sana. Sempat saya membantu mereka mengajar cara menggunakan sim card KSA. Memang buat duit betol lah saya rasa ZAIN SA punye company tuh. Dia je yang jual kat Malaysia yang setahu saya lah. Dah la tu, comfirm sume jemaah haji beli kat dia..hoho..

Ok. Setel bab sim card. Then, bila ramai yang menghantar ni, banyaklah menda depa bawaknya..sorang ni bawak buah, sorang ni bawak bihun goreng, sorang ni bawak lasagna, macam2 la. Tak payah lunch kitaorang, kenyang makan benda2 alah tu je..hehe..

Then, ada kisah sedey bangat, bila nak berangkat nak check-in tu, adalah kawan2 mak cik saya datang juga menghantar dan ambil berkat lah orang kata. haha. Then, tengok depa salam2 dan mengucapkan selamat utk semuanya, sambil bercucuran airmata mereka bermaaf-maafan. Semua yang salam laki ke pompuan ke, pasti ada setitis dua yang menitik.huhu..

My mum pun ada masa tu, dia pun sedih jugak.huhu..Saya?erm..saya tak la. hehe..So, moral of the story nye pada post kali ini ialah...Sabar. Kenapa Sabar?

Sebab saya ambil kisah dan pengajaran mereka yang bakal mengerjakan haji tahun ini. Sabar dalam mengumpul kewangan, sabar dalam menimba ilmu, sabar dalam menanti panggilan dan surat tawaran Tabung Haji, sabar dalam menahan perasaan sedih utk meninggalkan keluarga dalam jangka masa yang agak lama, sabar dalam menempuh pelbagai rintangan untuk melaksanakan ibadah ketika di sana nanti...dan pelbagai lagi keadaan yang keSABARan mereka diuji.

Kita di Tanah Air juga begitu. Sentiasa di uji dengan pelbagai keadaan dan situasi getir. Jom sama-sama berdoa semoga Allah permudahkan segala kerja2 kita dan kerja2 tersebut dinilai sebagai ibadah di sisi Allah.

Ok. Itu dulu setakat ni. C yar...

Barokallahufikum...

Tuesday, November 2, 2010

Kelas kehidupan

Alhamdulillah, masih lagi berpeluang melakukan aktiviti mengaut ilmu Allah di mana-mana ia berada. hehe..erm, actually saya banyak perkara nak share tentang ilmu yang saya dapat hasil daripada ke sana ke mari, tapi, masa utk menulis itu juga menjadi satu batasan.huhu..

anyway,tak pelah, slowly la ye. Erm..ahad 2 minggu lepas saya berpeluang mendengar ceramah keluarga yang bertajuk Generasi X & Y : Cabaran antara rumah dan sekolah yang panelnya ialah ustaz Hasrizal dan Puan Wardina. Sabtu minggu baru ni saya berpeluang untuk bertemu dengan adik2 PMPUM di Tasik Varsiti dan melakukan sedikit perkongsian bersama mereka, dan sebelah petangnya kelas pertama saya untuk sijil usuluddin modul 3 telah bermula, dengan kelas tasawuf.hehe...Kemudian, malamnya pula saya berpeluang melihat dokumentari tentang Bomoh 0nline, tajuknya catchy tapi sebenarnya ceritakan ttg perihal bahaya kesesatan bomoh ni je. Next, ahad baru ni saya telah pergi mendengar Munaqasyah Sistem Uqubat Menjamin Keamanan Malaysia anjuran HTM bertempat di Sekyen 7 Bangi. Memang satu penerangan yang jelas dan baik.

Kemudian, Allah gerakkan lagi hati saya untuk mendengar kuliah maghrib daripada Ustaz Syaari Abdul Rahman di UIAM Gombak pada hari selasa dan malam ini (rabu), diberi peluang mengikuti usrah gabungan di Jalan Raja Laut tentang Quantum Syukur. Alhamdulillah, peluang untuk menuntut ilmu sentiasa terbuka luas bagi mereka yang mencarinya.

erm, setiap satu program ilmiah ini memanglah saya sangat berbesar hati jika dapat berkongsi dengan kawan2 yang membaca blog saya ini, namum masa agak menekan, jadi sedikit demi sedikit akan saya kongsikan di sini.

Pengisian kuliah maghrib oleh Ustaz Syaari di Uiam memang agak membekas di hati saya, walaupun isinya agak berat kerana dia banyak nak disampaikan, tapi tempoh masa agak terhad.Apapun, antara yang saya dapat ialah, kita perlu banyak membaca untuk menjadi Muslim yang terbaik. Pembacaan dan pengkajian membolehkan kita mengetahui ilmu dan sumber-sumbernya yang sahih sebelum kita nak menyampaikan kepada orang lain.

Surah al-Kahfi:In The Modern Age. Itulah tajuk kupasannya malam itu kalau tak silap saya. Tapi muqaddimahnya cukup panjang berkait dengan asbabul Nuzul ayat, berkait dengan Dajjal dan asal-usulnya dan beberapa kisah2 dari Hadith. Sungguh kagum saya kerana perkaitannya sangat mendalam dan ustaz menerangkannya dengan kemas. Alhamdulillah. erm, nak cerita satu per satu tentang kupasannya itu memerlukan entry yang lain. InsyaAllah saya akan kongsikan kemudian.

Wednesday, October 27, 2010

The meaning of life

Assalamualaikum wbr.

erm..harini saya xde apa nak share..juz wanna u all watch diz video..a simple short story but very meaningfull..hehe.


video

Sunday, October 24, 2010

Majlis ilmu dan muhasabah

Alhamdulillah. Semalam telah selamat di adakan bacaan yaasin dan doa selamat untuk boss saya yang bakal berangkat menunaikan haji pada 31 Oktober ini. Ini juga bermakna beliau akan membawa seramai lebih kurang 25 orang lagi jemaah bersamanya untuk trip haji 1431h yang pertama yang pengisiannya dilakukan oleh 3i Travel.

Sebelum majlis bermula, para pemudi kami-kami ni membuat sedikit pengisian halaqah yang telah diberikan oleh senior saya. Saya sempat join sekejap je, sebab kena tolong buat preparation di bawah. Lepas dah siap semua baru saya naik atas. Then, dapat sikit jelah pengisiannya, tapi, itulah yang sering terawang-awang dalam benak fikiran saya, dan saya memang pasti ianya meronta-ronta untuk diluahkan dan dikongsikan dalam bentuk penulisan sebegini. hehe

Antaranya ialah;

Semua antara kita mempunyai peranan masing-masing mengikut kepakaran dan kemahiran yang Allah bagi. Kita adalah penyambung gerak kerja dakwah Islam Rasulullah tercinta. Oleh itu, kita perlu menggunakan sepenuhnya kepakaran dan ilmu yang Allah bagi untuk menyebarkan Islam seoptimumnya. Dakwah, Tarbiah dan Siasah adalah pembahagian dalam gerak kerja Islam yang telah disepakati. Kita perlu memainkan peranan mengikut sasaran sekeliling kita dan dalam bidang apa kita terlibat.

NISA' adalah NGO yang kami semua terlibat, dan method untuk menyebarkan Islam adalah seperti berniaga dan Islam adalah produknya. So, kita nak mempromosikan produk kita ini mestilah dengan cara yang terbaik dan menarik. Sebab sasaran NISA' adalah remaja-remaja di luar sana yang terlibat dengan gaya hidup sosial yang ke arah negatif, kita nak bawa mereka semula kembali kepada fitrah manusiawi, hamba Allah.

Kemudiannya beliau mengeluarkan satu qoute yang menarik bagi saya; Life is too short to be ordinary. Ini bermakna, hidup ini sangat singkat bagi mereka yang kitar hidupnya adalah average. Jadi, untuk jadi luar biasa, kita kena berfikir cara luar biasa, bertindak luar biasa dan semuanya luar biasa...jangan buang tabiat dah. hehe..

J-K-R; frasa yang menarik untuk dibincangkan. Setiap perempuan perlu mempunyai ketiga-tiga ini untuk menjadi extra ordinary. hehe..apekah itu JKR?yang pastinya bukan Jabatan Kerja Raya eh..
J-Jemaah
K-Kerjaya
R-Rumah Tangga.

Seseorang itu biasa bila dia berumahtangga, dan dia akan dipandang lebih sikit bila dia ada kerjaya. Tapi, tak semua orang ada J, iaitu terlibat dengan jemaah untuk memastikan kelangsungan dakwah Islam. Tak kiralah organisasi mana pun, selagi ia mendokong prinsip Islam dan mengamalkan cara hidup Islam, dan melakukan gerak kerja dakwah, kita join dan sokong mengikut kemampuan kita. Mereka yang mempunyai ketiga-tiga ini pasti akan dihormati. Sebab Allah dah janji dalam Quran bahawa sesiapa yang menjaga agama Allah dan berjuang meninggikan kalimah La ilaha Illalah pasti akan dapat pembelaan Allah.

So, selepas pengisian tu, bermulalah acara bacaan yaasin di tingkat bawah. Kami pun join. Tapi, saya tak dapat dengar sedikit renungan pengubat jiwa yang disampaikan oleh Dr. Rosni Adam sebab saya kena keluar p jemput tetamu yang kesesatan di pejabat kami. Sampai-sampai je rumah bos, dah habis dan ucapan penutup dah pun. huhu..adik saya kata memang meruntun hati pengisian Dr. Rosni. huhu..tak pelah, tak de rezeki nak dengar.huhu..

Apapun, sume orang puji nasi dagang bos den masak sedap. haha. Sebab pembantu dia yang sediakan bahan tu memang pandai tolong, so, jadilah sedap.haha..tak delah, memang dia pandai masak. Masaklah pape pun, sume jadi sedap. haha..dan Alhamdulillah semalam makanan mencukupi, tak delah membazir banyak, cukup-cukup orang kata. Majlis selepas tu diserikan lagi dengan kehadiran sepupu saya dengan anak-anak mereka yang kecoh. Memang seronok sebab dah lama tak jumpa diorang. hehe. Alhamdulillah, selepas dah tolong basuh dan kemas-kemas. Kami pun pulang lah ke destinasi kami.

Ini adalah gambar suasana ketika majlis berlangsung.

Friday, October 22, 2010

What U give..U get back!


Assalamualaikum wbr.

Erm..semalam saya belajar sesuatu. Iaitu jangan kata kat orang lain sesuatu yang tak elok, nanti Allah bagi balik kat kita. alaa..macam kita selalu cakap kat adik kita laa..'jangan cakap kat orang bodoh, nanti apa yang kita cakap tu, balik semula kat diri kita'. Perkara ni kita semua dah tahu sebenarnya, cumanya lupa..biasalah, manusia memang ALLAH ciptakan semulajadi sokmo-sokmo lupa. Orang arab corrupt yang dikatakan hebat minda mereka mengingat dan menghafal pun boleh lupa suruhan dan larangan Allah. Tu pasal negara depa 'hebat-hebat'..

Ok, berbalik tentang pengajaran yang saya dapat semalam. Saya ada terbaca blog kawan saya ni, pastu saya ym dengan dia. Saya cakaplah tulisan dia kat blog tu miserable.hehe..kesian dia, tak patut betul, bukan nak bagi motivasi kat dia..haa...last-last, sebelum balik kerja semalam, saya yang memang terasa amat-amatlah miserable. Masa dok cakap kat dia kita tak rasa apalah sebab masa tu memang x rasa pape lagi, sekali Allah bagi, hampir tersungkur den dibuatnya. huhu. Tak pelah, ujian Allah itu tanda Dia perati kan kita..kan..

Anyway, saya kena belajar lah how to overcome that. Pengurusan kerja dan stress dan juga hubungan dengan manusia. Hubungan dengan manusia ni saya lemah skit, sebab tu saya tak suka buat marketing. haha..jahat betol, tapi memang nak kena belajar ni, bigboss sokmo dah sound..huhu..

Apa yang dipelajari itulah yang perlu dipraktikkan dan sesungguhnya, Allah akan uji apa ilmu yang kita dah belajar, itulah seperti kata-kata ustaz Dzul Khairi Mohd Noor. Saya perlu sentiasa berfikiran positif, begitu juga dengan kalian semua. Setiap yang Allah jadikan itu bukanlah sia-sia, disebaliknya ada pengajaran yang berbeza bagi setiap kita.

Aissshhh..sebenarnya banyak menda nak share kat sini. Tapikan, memang Allah uji saya dengan kekangan masa. Bahan2 yang nak dikongsi ni selalu dah dibawa ke sana ke mari, tapi bila masanya nak menaip tu selalu terbatas. Nak-nak bila dapat lagi task yang banyak lagi mencabar semalam. aiseh...hanya Allah lah tempat kita mengadu dan pergantungan sepenuhnya. Ni pun ada lagi kerja tak siap, nak katanya, kerja memang tak pernah habis. Kalau ikutkan, memanglah tak berbaloi kerja ni dengan gaji yang saya dapat. Berapa gaji saya dapat??hehe..tak perlulah saya mention kat sini. Tapi, saya belajar dari sini bahawa kita kena sentiasa bersyukur dengan apa yang Allah bagi. Allah Ar-Razzaq itu Maha pemberi rezeki, Dia tahu dah banyak mana kita perlu. Kalau nak lagi..minta aja sama Dia. Itulah apa yang saya diajar dengan Asmaul Husna.

Erm..tengoklah..bila-bila saya update lagi blog ni dengan penulisan yang lebih ilmiah supaya korang tak bosan asyik baca post saya yang kosong nih..haha..

Last but not least, doakan saya dapat menunaikan haji untuk tahun 1432h nanti. Hint2 dah ada tu, cumanya belum confirm lagi. Moga Allah jemput saya menjadi tetamuNya InsyaAllah. Haa..sape2 lagi nak p haji cepat, boleh bgthu saya, asal duit korang dalam TH dah cukup.hehe..iklan sebentar.

Erm..oklah, sambung nanti, kerja2 den sedang menunggu untuk disiapkan nih..huhu..

Barokallahufikum..

Assalamualaikum...

Wednesday, October 20, 2010

3 dalam 1


Assalamualaikum wbr.

Erm..lama dah jugak tak update blog..hehe..musim yang agak sibuk bagi saya sekarang. Dah tak leh nak berfoya2 dah. Masa untuk bertungkus lumus.huhu. Anyway, saya banyak benda nak share sebenarnya, tapi ia ada dalam bentuk berpintal-pintal dalam minda saya ni. Masih tidak tersusun dan perlu dileraikan satu per satu.hehe..

Tak pelah, dalam masa yang singkat ni, apa yang saya nak kongsikan satu perkara sahaja. Iaitu, IMAN..ISLAM & IHSAN. Cakap satu, tapi ni ada 3...hehe..ini adalah moto company saya. Ceh, promote company pulak ye. Tak delah, cuma nak cakapnya, inilah basic yang perlu ada dalam setiap diri bergelar Muslim. Are u Muslim??If Yes, so, check, sama ada kita ada atau tidak 3 elemen utama ini.

Apa-apa yang kita lakukan, jika berlandaskan 3 perkara ini, InsyaALLAH sentiasa dalam pemeliharaan Allah. Satu je kan tujuan kita hidup di Dunia ini, dalam Al-Quran Allah dah sebut dah dalam surah Az-Zariyat ayat 56 yang bermaksud:

Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.

Dan dalam kisah pada Zaman Rasulullah juga telah diberitakan dalam hadith Jibril, bahawa telah datang Jibril kepada Rasulullah dalam rupa bentuk manusia dan mengajarkan kepada semua yang hadir pada tentang IMAN, ISLAM & IHSAN.

Oleh itu, kita yang mengaku sebagai ummat Nabi Muhammad S.A.W. perlu membuktikan kecintaan kita dengan melaksanakan segala yang telah disyariatkan oleh Allah melalui ISLAM.

Hasilnya, kita kembali balik kepada zaman pemerintahan Khalifah Umar Abdul Aziz, bukan nak kata masa zaman Rasulullah tak bagus, padahal memang zaman Rasulullah lebih baik. Tapi selepas berlakunya penyelewangan pada zaman Khalifah Umaiyyah sebelum diperintah oleh Khalifah Umar Abdul Aziz, tanah jajahannya tidak dilaksanakan pemerintahan Islam yang sebenar. Kemudian bangkit khalifah Umar Abdul Aziz membetulkan segalanya dengan izin Allah
Jadi, bila di laksanakan IMAN, ISLAM & IHSAN, semuanya berada di paksi yang benar dan dalam pemeliharaan Allah.

Fuhh...arini bercakap tentang fakta, minta dibetukan ye kot2 ada yang saya tersilap. Maklumlah, kita bukan ustazah, masa belajar dulu pun ambik kos cikai2 je..huhu..tapi, saya buat ni semua sebab teringat sabda Rasulullah yang bermaksud:

Sampaikanlah dariku walaupun sepotong ayat.

alaa..xpelah, walaupun semua ni korang dah tahu, tapi saje nak remind. Kita ni manusia, memang diciptakan Allah mudah lupa. Sebab itulah Rasulullah kata, Addinu nasihah. Agama Islam ini adalah nasihat, complimentkan manusia sebagai hamba yang lemah.

Alamak, sorylah..dah panjang pulak membebel ni. Semoga ini memberi manfaat kepada kita semua.Oklah. Continue later. Semoga setiap langkah dan tindakan kita sentiasa dalam pemeliharaan Allah. ameeen...


Thursday, October 14, 2010

Jangan lupa...


Assalamualaikum wbr

Alhamdulillah..hari ni saya dapat berjumpa orang-orang yang dah lama saya tak jumpa. Sebab saya pergi memenuhi 3 jemputan majlis aidilfitri. Pertama, di Gombak. Rumah Terbuka PAS Pusat. Saya tiba di sana sekitar jam 11 pagi. Pelbagai menu yang dihidangkan dan memang sungguh meriah dan ramai yang hadir. Alhamdulillah.

Seterusnya saya ke Bandar Manjalara, Kepong. Memenuhi jemputan artis Rabbani ke Majlis AidilFitri mereka yang diadakan di Dewan Masjid Imam Al-Ghazali. Mereka mengambil kesempatan ini untuk memberi hadiah berupa duit raya kepada anak-anak yatim di Sungai Buloh. Menu yang menarik juga dihidangkan antaranya meehoon sup, nasi minyak, satay dan banyak lagi.
Alhamdulillah setelah sekian lama tidak bertemu, akhirnya dapat juga beramah mesra.

Dan jemputan akhir untuk hari ini adalah PSSCH di Akedeminya di Dato' Keramat. Alhamdulillah dapat jumpa kenalan lama. Pelbagai menu sedap dan lazat dihidangkan. Akhirnya selepas asar, sekitar jam 4.30 petang, kami(saya dan sahabat) bertolak pulang ke rumah kami.

Kesimpulannya, di KL memang Syawalnya 1 bulan..hehe..Namun, dalam masa kita memenuhi jemputan ni, jangan lupakan mereka yang hidup susah yang diuji Allah. Satu masa nanti mungkin kita yang akan diuji dengan pelbagai ujian daripada Allah.

Bersederhana dalam semua perkara termasuk makan. hehe..Malaysia memanglah sebuah negara yang penuh dengan sajian makanan yang menarik, kata orang SYURGA MAKANAN. Muslim yang baik akan berfikir untuk kemaslahatan akan datang. So, makan-makan juga, kesihatan tetap kena jaga. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan..hehe..
Semoga Allah merahmati setiap gerak langkah kita.

Sunday, October 3, 2010

Hidup kita Agenda Allah..


Assalamualaikum wbr

Uishh..dah lama juga tak update blog ni..huhu..sory la yek..duk sibuk oustation sekarang..pergi pagi balik malam..tapi, Alhamdulillah masih boleh bernafas dengan kurnia Allah yang tak terhingga ni. Tak de apa yang nak diperbincangkan hari ni, juz terfikir. Kadang-kadang Allah bagi kita banyak pilihan jalan untuk 1 matlamat, hanya kita sahaja perlu memilih yang mana satu. Sesungguhnya manusia ni lemah untuk mengetahui apakah yang terbaik untuknya. Persimpangan dilema memang kadang-kadang setiap hari berlaku dalam kehidupan kita.

Oleh itu, kita mesti sentiasa bergantung dengan Allah dalam setiap keputusan yang kita buat. Sebab tu ustazah kata, setiap kali bangun pagi, kita kena bermonolog dengan Allah...'Ya Allah, Engkau Yang Maha Pengatur segalanya. Agendakan dan aturkan kehidupan yang baik buatku pada hari ini, lebih baik lagi dari semalam.'...So, automatik kita memang serahkan 1 hari tu kepada Allah untuk berikan yang terbaik. Ini bukan fahaman Qadariah ye..hehe..tapi inilah salah satu ikhtiar kita untuk mengelakkan kita daripada terjerumus dalam perkara yang sia-sia.

Isilah setiap masa kita dengan zikir, tidak di lisan, di hati..

Semoga setiap apa jua yang kita lakukan, adalah semata-mata untuk mendapat RedhaNya. Sama-sama kita muhasabah setiap hari..:)

Please correct me if I'm wrong..

Terima kasih kerana sudi membaca..
Siiru ala barokatillah...

Saturday, October 2, 2010

Syawal 1431H




Assalamualaikum wbr buat semua sahabat2 pembaca semua..hehe..lamanye lah rasa tak update blog. tulah, sebab banyak sangat mengadap menda lain, blog pun dah penuh sawang2 nya..hehe..
Anyway, masih belum terlambat lagi rasanya untuk saya mengucapkan:

SELAMAT HARI RAYA EIDULFITRI 1431H

kepada semua rakan2 pembaca Falsafah Kombat. Setelah lebih kurang 2 minggu bercuti di kampung halaman, Kuala Lumpur sudah menanti kepulangan saya dan kalian semua..hehe..
Alhamdulillah, kita masih lagi diberi izin oleh Allah untuk bertemu dengan Syawal 1431h setelah Ramadhan berlalu meninggalkan kita. Dan kita perlu sentiasa berdoa lagi moga2 Allah akan pertemukan lagi kita dengan Ramadhan Kareem 1432h InsyaAllah.

Erm, saya tak ada apa yang menarik untuk dikongsi, hanya terfikir untuk menulis sesuatu di blog ini, tapi tak tahu apa. Tak pelah, Juz satu muhasabah ringan untuk kita semua.

Syawal pasti akan terasa sangat sekejap dan selepas ini bulan lain pula akan menyusul. Hari berganti hari, minggu berganti minggu dan seterusnya. Sehingga kita tidak sedar dan lupa bahawa setiap hari umur kita makin lama makin singkat. Hayat kita di dunia semakin menghampiri penghujungnya. Sehinggalah bila sampai tarikh lahir kita atau sambutan tahun baru, barulah kita sedar peningkatan umur kita.

Oleh sebab itu ramai manusia sekarang hidup tak ingat mati. Mereka buat sesuka hati dan lupa bahawa mereka akan di hisab dan dihadapkan ke Mahkamah Allah satu hari nanti. Kita sebagai hamba yang diberikan pencerahan oleh Allah melalui ISLAM perlu sentiasa sedar bahawa kematian semakin menghampiri kita. Orang yang paling bijak adalah orang yang sentiasa mengingati mati.

Dan, cukuplah mati & kubur sebagai peringatan terbesar buat kita. Hubungan dengan Allah dan manusia adalah bekalan kita untuk pulang ke kampung akhirat kelak. So, jika setiap saat kita ingat Allah dan kematian adakah kita ada masa utk ingat dan rindu pada orang lain?pada harta, pada kemewahan, pada kerja dan sebagainya? Fahamilah konsep KHALIFAH yang ALLAH dah amanahkan kepada kita. Jangan kita jadikan diri kita sebagai OWNER of this world. Sedangkan Allah lebih berkuasa dan berhak atas semuanya..

Last word, Jadilah hamba yang sentiasa bersyukur dengan apa yang ada dan sentiasa jadikan hari ini lebih baik dari semalam.

Selamat meneruskan ziarah...

Sunday, September 19, 2010

Iftor + tarbiyyah


Assalamualaikum wbr..

Erm, ari ni tak de pape nak update kot. Juz semalam kami dah laksanakan janji kami kepada adik2 di Flat Seri Perantau yang beria-ria ajak kami berbuka bersama. Kami pun mintalah sedikit peruntukan daripada boss untuk membeli makanan kerana dijangka seramai 10-15 orang akan join iftor di markaz blok H kami ini.hehe..

Selepas selesai urusan admin di markaz kami, saya dan kawan saya keluar pada jam 6 petang untuk mencari juadah berbuka puasa. Jauh juga kami pergi, alasannya, makanan di sekitar Port Klang tu tidak memenuhi selera kami dari semua sudut.hehe...banyak juga yang kami beli antaranya nasi putih + lauk, roti john, air soya dan cincau. Alhamdulillah cukup duit.hehe..

Sampai markaz tu kami pun mula la hidang2kan makanan tu. Tapi masa kami sampai tu, tak de orang lagi. walhal time tu dah jam 7 lebih dah. huhu..Akhirnya waktu berbuka seramai 6 orang je termasuk kami dan tengah2 kami makan tu, datang lagi sorang adik ni. So, total 7 orang je. Makanan banyak lebih ni, kami pun bahagi2 kan kepada mereka utk di bawa balik. Then, kami solat maghrib bersama. Saya gembira dapat membetulkan sedikit kesilapan adik tu sewaktu solat dan dia sangat menghargainya.Alhamdulillah.

Saya punye plan, jam 8 malam dah mula gerak utk solat Isya' di Masjid Negeri Shah Alam. Last2, duk melayan depa2 tu, sampai orang dah azan Isya' pun kami tak gerak lagi.hehe..Last2 saya kata kat kak wan, kita solat sendiri jelah. Akhirnya kami pun solatlah jemaah berdua sebab sorang lagi kak fida dah gerak KL, ada meeting. Lepas dah selesai solat tarawikh, kami pun gerak pulang ke Cheras area jam 10 malam. Memang agak memenatkan, tapi seronok. Terasa semakin rapat dengan adik2 tu. Dan kami memasukkan sedikit sebanyak elemen tarbiyah untuk menasihati mereka dengan cara yang terbaik. Alhamdulillah mereka menerimanya.

Semoga selepas ini mereka akan jadi lebih baik lagi InsyaAllah...

Then, saje la nak share dengan korang blog adik saya yang saya tak pernah menyangka dia akan menulis sebegini..waa...sungguh kagum..saya pun tak sehebat dia ni..hehe..Tapi dia memang ada talent untuk menulis perkara yang jiwang2 ni..ahaks...

Sakura Soul

Friday, September 3, 2010

SEMARAK MERDEKA 2010


Alhamdulillah..

pada 30 Ogos malam, saya dan seorang sahabat telah pergi memeriahkan sambutan hari kemerdekaan di I-City Shah Alam. Sungguh ramai orang. Sambutan anjuran Kerajaan Negeri Selangor ini bermula sejak petang 30 Ogos itu lagi dengan pelbagai booth di buka. Antaranya ialah perkhidmatan daftar undi, Generasi Idaman Selangor (GeMS), PPAS dan sebagainya yang menyumbang manfaat kepada rakyat daripada kerjaan negeri Selangor.

Saya berkesempatan di sana sejak jam 6.20 petang. Berpeluang mendengar tazkirah sebelum berbuka puasa daripada Ustaz Zamri tv9. Menarik & kelakar, namun penuh ilmiah dan muhasabah. Alhamdulillah. Makanan berbuka di taja oleh penganjur dan kami diberi makan dalam polistrin. Saya dan sahabat telah berjumpa beberapa orang senior kami dari UM dan mereka telah mendaftar sebagai urusetia yang akan mengikuti Ekspidisi dakwah pada malam tersebut. Terdapat juga kempen anti-zina yang dilancarkan oleh kerajaan negeri yang sangat bermanfaat untuk warga selangor.

Kami berbuka di surau muslimat yang disediakan, seterusnya bergerak ke dataran solat di depan pentas utama. Pengisian antara maghrib dan isya' di berikan oleh Tn Hj Jamaluddin yang merupakan Timb Pengerusi Yayasan Amal yang telah pergi ke Palestin dan menjadi sukarelawan di sana. Beliau menceritakan pengalaman beliau ke sana. Sungguh trajis dan terbentang kekejaman Yahudi terhadap manusia. Sedih mendengarnya.

Seterusnya kami solat Isya' yang diimamkan oleh Ustaz Shahrizan, murobbi Imam Muda TV9, dan tarawikh yang sepatutnya diimamkan oleh juara imam muda, Ustaz Asyraf diimamkan oleh Ustaz Shahrizan juga dan 2 rakaat ke-8 barulah Imam Muda Asyraf sampai dan mengimamkan solat tarawikh dan 3 rakaat witir. Alhamdulillah.

Seterusnya selesai solat witir, kami dihiburkan oleh artis2 jemputan dengan lagu2 yang bertemakan ketuhanan dan kemerdekaan. Sajak2 patriotis penuh penghayatan di sampaikan oleh ketua pemuda daripada PAS & Keadilan. Memang menarik. Kemudian ucapan oleh YB Dr. Halimah Ali, exco yang menganjurkan program ini dan ucapan perasmian daripada MB Selangor, YB Khalid Ibrahim. Saya terlepas untuk melihat gimik perasmian kerana mengambil wudhu' untuk solat hajat selepas laungan kemerdekaan nanti. Tapi tak pelah, tak rasa rugi pun. hehe..

Kemudian ketika countdown telah mencecah angka 0, MB sendiri melaungkan MERDEKA dan selepas itu doa selamat dibacakan oleh Imam Muda Asyraf, selepas doa barulah pertunjukan bunga api yang memuaskan hati saya. Sangat menarik.hehe..saya ada buat rakaman menggunakan SEK810i . Selepas itu barulah kami menunaikan solat sunat hajat memohon kesejahteraan untuk Selangor dan Malaysia yang juga diimamkan oleh Imam Muda Asyraf. Alhamdulillah. Selesai sudah sambutan kemerdekaan peringkat kerajaan Negeri Selangor.

Malam itu sebelum balik, sempat saya dan sahabat mengambil gambar di beberapa lokasi menarik di sekitar I-city. Banyak lampu2 yang pelbagai bentuk di jadikan latar belakang pengunjung di sana. Berbagai2 bentuk fauna dan flora.hehe..

Beberapa waktu sebelum jam menunjukkan pukul 12 malam, dataran di I-City telah dipenuhi oleh pelbagai jenis manusia yang ingin menyambut merdeka. Di situlah terdapat ramai mad'u yang hadir dan itulah salah satu faktor utama sambutan yang penuh Islamik itu dilakukan di situ. Namun bagi saya, satu perkara yang tidak kesampaian, iaitu range speaker yang digunakan tidak sampai ke ruang belakang dataran, walhal di situlah ramai mad'u berkumpul menunggu waktu detik 12 malam. Dan bagi saya segala amanat dan kata2 dakwah kurang sampai kepada mereka kerana keadaan di belakang sana agak sesak dan bising dengan orang ramai.

Namun usaha yang baik ini, moga Allah memberi ganjaran sewajarnya. Saya amat berharap semua hadirin yang datang ke sana mendapat sesuatu yang bermanfaat. Semoga sambutan kemerdekaan seperti ini dapat dilakukan lagi pada masa akan datang. sehingga ia dapat dilaksanakan di peringkat kebangsaan. Alhamdulillah.

Wednesday, September 1, 2010

Minda & ilmu


Alhamdulillah...masih diberi kelapangan masa dan kesihatan oleh Allah yang mana ia adalah antara nikmat2 Allah yang tidak terhitung oleh makhluk. Hari ini suka saya ingin berkongsi beberapa perkara tentang ilmu dan perkongsian yang saya dapat hasil daripada menghadiri beberapa sesi kelas, dan forum.

Antaranya ialah sesi pemecahan minda. Betapa aqal yang Allah kurniakan kepada kita ini perlu dimaksimumkan sebaiknya dalam ruang lingkup kerja serta kehidupan kita sebagai hamba Allah. Minda yang baik akan menghasilkan sesuatu yang baik. Oleh sebab itu, minda perlu diberi makanan yang sepatutnya. Makanan minda ialah pembacaan. Pembacaan bukan sekadar membaca novel, cerita2 tauladan bahkan ia merangkumi segenap disiplin ilmu. Ilmu yang sentiasa ditambah dari hari ke hari akan menjadikan seseorang itu lebih berani dan bijak menyuarakan pendapat.

Oleh sebab itu, orang yang berpendirian dengan ilmunya dan yakin bahawa Allah memandunya ke jalan yang benar, tidak akan takut untuk terlibat dalam sesuatu kebenaran biarpun ianya pahit untuk diterima. Satu kata2 yang saya quote daripada Dr.Dzulkefly Ahmad tadi 'Never fear to engage. Never engage out of fear'. Jangan takut untuk terlibat dan jangan terlibat kerana takut. Orang yang berilmu mesti ada keberanian dan prinsip yang mana ia dilandasi oleh Aqidah yang haq.

Selain itu, Dr.dzul juga menekankan aspek KESEDERHANAAN dalam segenap aspek diteguhkan dengan hujjah Rasulullah " Khairul umuri ausotuha.." sebaik2 perkara adalah bersederhanaan. Umat Islam kini yang dituduh extreme, kita perlu membersihkan semula nama tersebut dengan menengahkan Akhlaq Islam yang sebenar. Bersederhana dalam setiap perkara.

Kemudian saya didedahkan tentang pembedahan buku. Buku adalah salah satu punca ilmu. Jika kita tidak memberikan makanan kepada minda, bagaimanakah kita akan menjana 1 minda yang intelligent, creative & smart. Cintailah ilmu dan hargailah sementara Allah memberi ruang untuk kita mendapatkannya.

Seterusnya, kepentingan orang2 yang menjadi golongan pemikir amat penting dalam satu-satu organisasi. Saya tidak nafikan saya lebih senang melaksanakan sesuatu tugas (executive) berbanding orang yang berfikir tentang idea dan konsep sesuatu projek. Namun kita tidak dapat lari daripada menjadi orang yang berfikir. Golongan pemikir inilah menjadi nadi kepada satu-satu organisasi. Kalau semua orang nak buat kerja, siapa nak jadi tukang pikir? Tapi tak ramai yang sanggup menjadi golongan pemikir, kerana ia perlu menguasai segenap disiplin ilmu dan perlu sentiasa komited dengan kajian ilmu dari masa ke semasa. Golongan pemikir ini adalah sangat diperlukan dalam zaman sekarang.

Sebelum berbuka puasa, saya telah menghadiri satu forum yang menarik, pengisiannya berkisarkan tentang gerak kerja Islam oleh ahli gerakan Islam yang semakin lama semakin merudum. Ini adalah satu muhasabah kepada kita semua. Kadang2 kita perlu pandang ke belakang sebentar untuk menjana idea baru menghadapi hari mendatang. Golongan yang bekerja untuk Islam mencapah dalam pelbagai aspek, oleh itu kerjasama &persehaman sesama ahli amat diperlukan dalam membentuk sebuah organisasi yang ideal.

Secara keseluruhannya, saya amat bersyukur hari ini kerana dapat berjumpa dengan ulama-ulama, dan diberi rezeki oleh ALLAH mengutip mutiara-mutiara ilmu diserata mukabumi ini.
Semoga kita semua tergolong dalam golongan hamba-hamba Allah yang sentiasa berfikir untuk mencari keredhaan Allah dalam konteks khalifah di bumi ini. Sentiasalah berfikir untuk kemaslahatan ummah. Allah bersama kita.

Saturday, August 14, 2010

Ramadhan Oh Ramadhan...


Assalamualaikum wbr.

wah, lama sungguh ku tidak update blog ini. Hampir 2 bulan. Bukan ape, bila dah x de mood nak update tu, payah gak lah. Kadang2 banyak menda nak share, tapi tunggu masa sesuai..hehe..erm, kali ni x de ape nak share, juz nak ucapkan pada korang sume. Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Semoga ibadah puasa yang kita sedang tunaikan ini mendapat keredhaan Allah dan semoga ia menjadi saksi di akhirat kelak.

Ramadhan ni special sebab ape tau, alaa..korang pun dah tau sebab apa kan. Allah itu Maha Pengasih dan Penyayang. Dia buka seluas-luasnya semua pintu kebaikan dan Dia menutup segala pintu keburukan di Bulan Ramadhan ini. So, kita ni jangan jadi bengong, tak reti nak hargai kurniaan Allah yang sebegini besar.

Alim ulama' sangat merindui dan sentiasa menanti2 kan untuk beribadah dan berdua-duaan di Malam hari di bulan Ramadhan bersama Allah. Kerana di situlah ketenangan hakiki diperolehi.
Ramai orang berebut untuk mendapatkan ganjaran yang Allah tawarkan di Bulan Ramadhan ini. Sebab tu ramai orang bersedekah, mengaji Quran, Qiamullail dan sebagainya.

Jadilah kita antara orang-orang yang menghidupkan Ramadhan dengan pelbagai ibadah yang diajarkan oleh Rasulullah. Semoga kita semua termasuk ke dalam golongan orang-orang yang diredhai ALLAH.ameeen...

Thursday, August 12, 2010

Sekitar MIHAS 2010

Alhamdulillah... tengahari tadi diizinkan dan diberi peluang oleh ALLAH untuk menjadi salah sorang antara semua penduduk di Malaysia yang menyertai dan melawat MIHAS 2010 di perkarangan MATRADE. Biasalah..hari ahad, memang ramai lah orang. Saya sampai kat sana sekitar jam 10.30 pagi..Alhamdulillah ada parking lagi untuk motor.


Register di khemah D. Dia ada khemah D-G..khemah dia bukan kecik-kecik..ada gambar khemah dia kat bawah ni saya ambil..

Lepas dah register, mulalah pengembaraan saya ke serata booth yang disediakan. Di maklumkan terdapat lebih 500 buat booth yang disediakan untuk para pengunjung. Banyak giler tuh!..jenuh gak nak berjalan..ada 4 khemah gedabak nak kena habiskan..huhu..

Banyak booth makanan yang disediakan. Ada jugak booth Public Mutual, bank-bank..Insurans dan sebagainya. Ada jugak company service & Consultancy, tapi mesti yang berkaitan laa..huhu..
Tapi, masa saya p Mihas tadi tu, pelik jugak, sebab ramainya company2 yang dimiliki bukan Orang Islam. Ramai juga chinese yang masak, goreng2, jadi promoter untuk produk mereka. Ada juga yang ownernya Chinese tapi promoter dan staf2 lainnye adalah Melayu. So, I get confused..ape yang MIHAS sebenarnye..huhu..apekah penganjurnya MITI, MATRADE, HDC & YADIM telah menimbangkan semua penyertaan syarikat2 ini?

Agak meragukan jugak sebenarnya. Tapi, saya pun x tahu nak tanya kat sape. Namun saya berhusnu zon sahaja, lagipun pada produk2 mereka mempunyai tanda halal. Saya berjalan dari D-G dan merasa beberapa jenis makanan dan minuman yang disediakan. Ada yang menarik dan beberapa keping gambar saya letakkan di bawah untuk tatapan kalian.

Pengarah Hiraq sendiri turun padang untuk mempromosikan produk mereka hari ini. Saya juga menyapa pengarah urusan Guarana Cappucino yang memang saya kenal di suatu tempat dahulu. Rupanya dia ni bawah MITI..hehe..

Produk Kesihatan dan kecantikan juga ada dipamerkan dan dijual, tapi tak sebanyak produk makanan la. Booth2 ini dibahagikan mengikut negeri. Memang ada yang sedap tu sedap betul. Tapi saya tak membuat peruntukan untuk membeli produk yang ada kat sana. So, memang saya rasa lah makanan yang blh di rasa...hehe..ada juga perkhidmatan urut kaki dan mesin urut kaki. Mesin2 pun banyak yang dipamerkan kat booth mereka.

Antara makanan yang sempat sampai dalam mulut saya ialah coklet2, air mango, air coklet, air limau ais + rumpai laut, susu kambing, popia otak2, roti jem kurma, rumpai laut, keropok lekor, tempe stick, hotdog otak2..cheese..ayam, kobis bunga goreng, biskut+jem coklet, pizza, kari ayam, dan macam2 lagi makanan yang di offer, tapi ada gak yang saya tolak.hehe..

Pastu masa sampai kat satu booth kecantikan ni, dia duk promote satu produk untuk kecantikan muka, xpayah pakai conditioning, x payah pakai bedak juge katanya. haha..dia x tahu memang den tak pakai sume2 tu..Dia siap test kat tangan den laie, 2x lak tu..mula-mula dia test, dia sapu2, sambil promote2, then dia cakap..'oo..nampaknye yang ni agak cerah dengan kulit adik, try kita guna yang ni plak', tau la tangan den golap, haha...sabor jela..tapi kesian la kat dia..dekat 10minit gak kot den tersekat kat situ, tapi den x beli jugak. Harga dia hari ini sahaja, RM25 harga di luar RM59. Tapi sebab saya memang x de peruntukan untuk itu, so, bye2...

Next saya jalan2 lagi kat G dah ni, dah nak habis pusing dah. Terjumpelah plak sorang akak ni, mula2 tengok dari tepi, then dia pandang belakang, pastu bila dia pandang depan balik, barulah saya tegur, dah sure orang nye baru tegur, kang salah orang kang, tak pasai2 malu free.haha. Senior UM saya satu fakulti, dia datang dengan Family Kakak dia yang tinggal kat area Jalan Duta tu jugak. Kak Radiah Idris, nama manja dia Kak Rad. hehe..kami borak2 la lebihkurang 10minit, pastu kami separate lah. Saya pun nak balik dah time tu.

Tengok ramai juga mak ayah beli2 barang untuk anak2 dia, beli barang2 nak masak, sebab harga kat sana pun memang harga promosi. Murah la dalam RM1-RM2.hehe..Tapi saya punye beg kurus je..hanya berisi pamplet2 yang diberikan.hehe..itulah orang saya, sebagai orang yang bebas=)..

So, berakhirlah pengembaraanku di MIHAS pada tahun ini. Memang banyak lah pengalaman saya pada hari ini. Datang sini baru kita tahu, tak kurang juga pengusaha produk2 makanan daripada orang China, Melayu dan India saya tak pasti pula. Produk daripada luar negara pun ada, dari Arab la kebanyakannya. Produk selama ni yang baik tapi kita tak tahu ada di pasaran, dan ada juga produk baru yang akan dipasarkan, tapi kita dah tahu dulu.
Memang kita nampak kat sini semuanya halal2 belaka, tapi dari segi Toyyiban nyer?adakah boleh kita pastikan?Wallahu 'alam. Pendek kata, hidup hari ni tak sama macam dulu. Oleh itu, setiap kali sebelum menyuapkan apa2 dalam mulut kita, bacalah doa hindari penyakit. Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiiun fil ardhi wala fis samaai, wahuassami'ul 'alim.
Heheh..Alhamdulillah.






Nilah bangunan Matrade, Tapak pameran nya adalah di MECC

Ni goodie bag yang depa bagi..dalam 2 ada la barang2 tajaan sket, 3 in 1.

Sticker yang kena tampal kat baju masa nak masuk...

nilah rupe khemahnye..besar tak besar..try imagine..hehe...




hulubalang melaka mai promote kopi hang tuan kat KL..ahaks..bajet macam patung r konon, masa den ambik gambar, dia pandai lak pandang...eeiii...

Macam2 gaya nak mempromosikan produk mereka..


Produk daripada ubi kayu...menarik gile..memang eco-friendly, dan berbaloi


One of the my favourite things...ahaks...cheese hotdong...


Uishh...ada orang masak gulai kawan dalam exibition hall, habis semua berbau. Tapi, ini adalah replika semata2...haha...orang yang kaco tu pun x idup..api dia mentol je..sayang r, gambar blur


Ini adalah udang yang telah di froze kan..ada gak ikan besar gedabak. Takut den nengok..huhu..

Optional of Mr.Potato and Pringles..





Haa..ni lah dia air limau nipis + rumpai laut, Semua produk kat sini berasaskan rumpai laut. Air dia memang bez giler..Dalam mangkuk putih tu, itulah seaweeds

Salah satu booth keropok lekor, tapi ini adalah daripada mersing, bukan pantai timur..hehe..

Mesin ni digunakan untuk proses teh dan air teh sabah


Haa..ini adalah booth Hai-O yang menjual pelbagai produk, rasanya kebanyakannya dari China. Halal la tapinye..hehe...



Sunday, June 27, 2010

Hari ILMU & Gerakan Membaca Perdana 2010

Alhamdulillah...


Pagi tadi saya diizinkan oleh Allah menyertai Hari Ilmu anjuran Kerajaan Negeri Selangor dan perbadanan perpustakaan awam selangor (PPAS). Bermula seawal jam 7 pagi tadi, taman tasik shah alam sudah mula dipenuhi oleh peserta yang ingin menyertai gerakan membaca perdana 2010. Saya sampai pun dah agak lewat, sekitar jam 8.4o pagi. Masa tu dah penuh dah bas dan kereta kat tepi-tepi jalan kat taman tasik tu.huhu..

Lepas sampai tu, teruja la saya tengok ramai orang, budak-budak, orang dewasa dan kanak pun ada, pendek kata semua peringkat umur pun ada.hehe..saya pun terus mendaftar dan ambil satu majalah foward, sebab saya lupa bawa buku dari rumah untuk aktiviti gerakan membaca nanti..hehe...

Lepas dah daftar, saya pun p mencari makanan untuk breakfast. Boleh tahan mahal jugak la makanan dia. Then, masa nak cari port nak makan, ternampaklah krew-krew nasyeed.com yang sedang bertugas. CEO nya menjadi MC menarik perhatian saya. Lepas makan, saya tegur dia dan saya pun mula bergerak mencari kawan yang kebetulan bertugas di meja pendaftaran.

Masa tengah mencari-cari tu, ada akak kat meja pendaftaran tu panggil nak bagi breakfast, nasi goreng dan air mineral. Dalam hati cakap "kan bagus kalo dapat awal-awal tadi..xdelah habis RM1.50 den p beli breakfast sendiri"...huhu..cari tempat lepak bez, bawah pokok teduh dan makan kat situ. Memang ramai la orang, mane-mane ada je orang duduk. Dia ada petak-petak bernombor dia, dan dah di'reserve'kan untuk mereka yang mendaftar awal. Ada daripada sekolah2 sekitar shah alam la ramai, then agensi2 kerajaan, MBSA, MBPJ, JPS, Yayasan Selangor, dll..pastu ada gak daripada privet, ada gak UNISEL, budak-budak tadika pun ada.

Melayu, china, india..semua ada. Macam 1 Malaysia la plak, tapi baguslah, budaya membaca ni bukan untuk orang Islam je...tapi, untuk semua hamba Allah.

Lepas MC soh penuhkan bahagian depan tasik, saya pun terus bergerak ke bawah sket, sebab dia kata nanti orang Malaysia Book of Record nak kira. Konon je tu..padahal dah tau bilangan peserta melalui pendaftaran. ahaks. nak tergelak je den..huhu..MC pun dah umumkan sebelum aktiviti membaca perdana tu dimulakan, penyertaan dah menceceh 14 RIBU orang!!Wow..what a shock..i dont expect there are so many people interest on this event..huhu..nampaknya promosi program ini sungguh berjaya. Tahniah untuk mereka yang menjayakannya!

Jenuh gak menunggu jam 10 ni..dia punye perkiraan sejam. 10-11 pagi, so, start daripada jam 10, kita kena fokus membaca...kononnyelaa...hehe..jam 11 nanti sultan sampai dan berikan beberapa amanat. Tapi, habis je jam 11 tu, saya terus blah. Bukan saya je..orang2 lain pun same.ahaks..Program ini juga mendapat pengiktirafan Largest Outdoor Reading Event in Malaysia. Tu yang dapat masuk Malaysia Book of Record tu..hehe..

Dalam tempoh masa 10-11 tu...macam2 la gayanya orang membaca..ada yang baca kuat-kuat, ada yang baca gurau-gurau, ada yang buat lawak kering & basah, ada yang menguap dekat 10 kali..haha..tengah2 baca tu, saya tergelak dek lawak-lawak yang sampai ke telinga ni..hehe..

Dalam tempoh masa tu juga banyak bot lalu lalang depan kami. Bot, orang yang kira bilangan orang, bot orang ambik gambar, bot mbsa, bot polis, bot bomba..haha..last sekali masa dah habis tu, bot sultan,mb dan pengarah ppas lalu dan lambai2 depan kami. Sebelum tu kawan saya mesej untuk jumpa sebab dia nak bagi barang-barang yang dapat sepatutnya masa register. Lepas semua dah bersurai, saya pun dihantar oleh kawan saya balik ke tempat parking motor yang agak jauh dengan tempat kami jumpa tu.

Beberapa keping gambar waktu kejadian untuk tatapan korang.hehe..

boleh juga dapatkan maklumat lanjut dan berita melalui link ni..
Semoga bukan hari ini sahaja hari ilmu..patutnya hari-hari jadi hari ilmu..hehe..macam tu juga hari ibu dan hari bapa...hehe..

Ketika di meja pendaftaran



keadaan di sekeliling tasik


Belon besar..mercu tanda hari ilmu...


antara laluan yang disediakan


suasana ketika sebelum mula program

nasi goreng breakfast yang disediakan





haa...ni lah suasana tepi tasik yang dah dipenuhi oleh orang ramai...

burung2 ni pun naik join kami baca buku...hehe...

ni la rupenye bila semua orang tengah membaca buku..memang bez..


kan bagus kalo ari2 dan katmana2 pun semua orang macam ni...

ni masa nak menyambut bot VIP datang...

ni masa bot MB, Pengarah PPAS lalu


Bot pengiring...syoknyer..nak naik juge..huhu...


Cap yang diberikan PERCUMA...hehe..lambang PPAS


Mahal nie..


Mesti p pesta buku dia plak la pasni...huhu..



Memang rugi kalo p, tapi x dapat cap dia..haha...


Antara Majalah yang diberikan untuk dibaca...



Ni pun free gift gak..saya dapat 2..hmm..lagi satu untuk sape ye?
ehem..ehem...=)

Sempena ulang tahun shah alam pada 10 okt0ber 2010 ini...dia siap promote awal2 lagi dah..hehe...