Kasihnya tak pernah luput....


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani... Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dari seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006. Nama yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud 'kesayanganku', jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik. Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya.


Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 muka surat Al-Quran dan tasmi' dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah di universiti ini. Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya.

Wednesday, November 24, 2010

10 Dzulhijjah 1431H....E


Alhamdulillah, hari ni kita telah selamat meraikan eidul adha yang saya kira kemuncaknya ialah dengan aktiviti penyembelihan binatang qubran iaitu lembu.hehe..Tahniah kepada mereka yang mengambil bahagian dalam ibadah ini. saya? hehe..masih belum sampai masanya kot.huhu..
Apapun, semoga kita sama-sama dapat hayati ibadah qurban ini yang mana ia sebenarnya adalah simbolik kepada kita untuk mengorbankan apa yang bertakhta di hati ini selain daripada Allah. Kecintaan kepada dunia hanyalah sementara yang abadi hanyalah Allah.

Alhamdulillah, sempat saya menunaikan solat sunat aidiladha bersama keluarga di Masjid Al-Fatah yang seperti biasa penuh orang. Kemudian kami kembali ke rumah, abah dan adik2 lelaki saya bersiap menukar pakaian untuk sama-sama tolong dalam proses penyembelihan dan melapah daging qurban. Memang penat, saya tak sempat p pun tempat penyembelihan tu, kalau kat N9 saya memang tak pernah missed, tapi kat Kuantan ni macam tak best je nak p tengok sekali..hehe..

Tengok abah saya balik dah penat, dan saya rasa pun memang penat..hehe..ape lagi..sampai je daging dalam sink, terus siap2 nak di masak, oleh chef bertauliah dalam family kami..hehe..yang pastinya bukan saya..tapi d queen in this family..haha..

Orait, so..apa lagi aktiviti lepas ni?haa..menariknya, saya telah di booking oleh muslimat dan Nisa' Kuantan untuk jadi sukarelawan round satu kawasan ni p edar daging-daging qurban yang telah disediakan..hee..that's mean saya kena jadi drebar laa..dengan kete2 kitorang sekali la kena pusing satu Kuantan ni..petang karang la kot baru siap..huhu.

Bermula jam 3 ptg ni...tak sabar rasanya untuk bertemu rakan-rakan lama..hehe..dalam aktiviti macam ni jelah kitorang boleh jumpa, dah masing-masing dengan kerja masing-masing dan masa nak berjumpa pun dah terhad.btw, sementara nak tunggu jam 2.30 ptg nak bergerak ke tempat pertemuan tu, betterlah p masak2 dulu daging yg dah menanti tu kan..hehe...

ilalliqa'..Semoga hari ini membawa seribu makna yang bahagia buat anda semua..nikmatilah hidup anda dengan penuh ceria, jangan letakkan masalah sebagai penghalang utama..:)



Wednesday, November 17, 2010

Qalbu..hati..jiwa..ruh..perasaan..


Assalamualaikum wbr

Alhamdulillah, setinggi syukur ke hadrat ALLAH atas segala nikmat dan kurniaanNya yang tidak terhingga. Jika dihitungkan kembali segala nikmat yg Allah bagi, pastilah tidak berkesudahan. Semoga kita semua dijadikan di kalangan orang-orang yang bersyukur InsyaAllah.

Post kali ni sebenarnya adalah lebih kepada untuk memberitahu kepada diri saya bahawa Allah menjadikan sesuatu kejadian di muka bumi ini tidaklah sia-sia, bahkan disebaliknya terkandung seribu rahmat yang tidak pernah terfikir oleh kita. Kadang-kadang peristiwa yang berlaku adalah di luar jangkaan kita, namun ia telah tertulis sejak azali lagi. Sebab itu perlunya kita beriman dengan Qada’ dan Qadar Allah supaya kita tidak sekali-kali mempersoalkan apa yang telah terjadi yang membawa kepada menyalahkan ALLAH.

Peristiwa yang berlaku sungguh spontan dan tidak pernah terjangkau dek pemikiran, namun setelah ia terjadi, barulah kita sedar bahawa ada sesuatu yang kita tidak perasan selama ini. Walaupun kesedihan menusuk qalbu, ingatlah, ALLAH jadikan sesuatu itu tidak sia-sia. Hikmahnya mungkin cepat dan mungkin lambat kita dapat lihat. Apapun, Allah sentiasa bersama kita. Allah Maha Melihat dan Mendengar, Dia tahu apa yang berlaku dan kita tidak perlu mencari makhluq sebab khaliq sudah mengetahui segalanya.

Tapi, itulah manusia…mudah tertipu dengan perasaan sendiri. Seringkali ingin mencari selain Allah, walhal Allah sangat dekat dengan kita dan menunggu rintahan hamba-hambaNya. Tapi kita lupa semua tu, Allah tidak diendahkan bahkan kita mencari makhluq untuk memohon bantuan dan sebagainya.

Hati adalah tempat jatuhnya pandangan Allah kepada seseorang manusia, oleh itu ia sangat sensitif dan mesti dijaga dengan baik. Menjaga hati bukanlah mudah,ia memerlukan usaha yang berterusan dan perlu diberikan makanan rohani yang secukupnya. Apabila hati sudah bersih, maka ALLAH akan memberikan kurnia yang berlipat kali ganda kepada pemilik hati tersebut.

Sebagai hamba yang lemah, hati dan perasaan tidak boleh dipisahkan. Apabila sakit 1 dan 1 lagi akan turut terasa. Hati yang telah dilukai mengambil masa yang berbeza untuk dipulihkan berdasarkan kapasiti seseorang itu. Untuk tahu hati kita kuat atau tidak, perlulah diuji dahulu dengan mengalami pelbagai perkara. Saya masih dalam proses menguji hati saya sama ada lemah atau kuat, ternyata hati ini masih lemah dan dalam proses pembaikan setelah diuji oleh Allah mengalami perkara-perkara yang cukup menusuk qalbu yang akhirnya membuatkan kita tersungkur lemah.

Tapi ujian itu cukup indah bagi mereka yang rapat hubungannya dengan Allah, dirasakan seperti sentiasa dalam penjagaan dan pemerhatian Allah. Apapun, sebagai hambanya yang lemah kita perlu bangkit untuk meneruskan tugas-tugas sebagai khalifah Allah. Kata Hasan Al-banna “Tugas-tugas kita lagi banyak daripada masa yang kita ada”. Oleh itu, mengapa kita perlu membuang masa untuk melayan perkara-perkara yang tidak membantu dalam menegakkan ISLAM. Cukuplah bersedih wahai hati, cukuplah.

Tuesday, November 16, 2010

Cahaya Hati by Opick


Assalamualaikum wbr.

Again and again, tak sempat nak update blog dengan perkongsian-perkongsian ilmiah. Kekangan masa disebabkan oleh kerja dan jugak masih tak de mood nak menaip panjang..hehe...sadis betul. So, saya hidangkan kalian dengan lagu yang menyentuh Qalbu apabila dihayati dengan sepenuh hati. Selamat menghayati....

video


Allah engkau dekat penuh kasih sayang
Takkan pernah engkau biarkan hamba-Mu menangis
Karna kemurahan-Mu
Karna kasih sayang-Mu

Hanya bila diri-Mu
Ingin nyatakan cinta
Pada jiwa yang rela dia kekasih-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala


Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Di setiap nafas di segala waktu
Semua bersujud memuji memuja asma-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala


Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Setiap mahluk bergantung pada-Mu
Dan bersujud semesta untuk-Mu
Setiap wajah mendamba cinta-Mu cahaya-Mu

Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nuuur

Yaa Allah Ya Rahman
Yaa Allah Yaa Alllah Yaa Allah
Ya Nurul Qolbi
Yaa Allah

Sunday, November 14, 2010

Sisipan Pengurusan Hidup

Alhamdulillah...hanya kata-kata itu yang mampu saya ucapkan kini dek tak pernah bertepinya nikmat dan rahmat Allah kepada kita. Sememangnya banyak perkara yang ingin saya kongsi sehinggakan tak tertulis...huhu..

klik kat tajuk untuk post penuh....

Tuesday, November 9, 2010

Don't be Sad...


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah banyak memberi nikmat kurnia kepada kita sehingga saat saya menaip ini dan kalian membaca post ini.Alhamdulillah.

Hari ini adalah hari penuh perasaan dan emosi bagi saya. Saya rasalah, sebab banyak kejadian yang berlaku hari ini, kesannya sehingga membuatkan saya terdiam dan terasa hingga ke lubuk jiwa. huhu..tak tahulah kenapa..walaupun luarnya nampak biasa, tapi dalam hati, hanya Allah yang tahu.

Wednesday, November 3, 2010

Sabar


Assalamualaikum wbr

Masa naik motor, selalu ada idea nak menulis di blog, tapi bila dah sampai destinasi, banyak pula menda lain yang nak dibuat. Then, tetiba saya terfikir, masa saya study dulu, balik je bilik, terus on laptop, online dan menaip serta update itu ini, tapi bila dah bekerja, masa untuk itu agak kurang. Kalaua online pun, selalu kena buat menda lain. huhu..

Alhamdulilllah, syukur kepada Allah atas nikmat yang tidak terhitung ini. Erm, hari ni tak de mood nak bukak balik hasil nota-nota tulisan kuliah yang saya dah dengar. Just pengisian ringan yang terlintas di fikiran aje.

Hmm..ari tu saya berpeluang hantar nenek, pak cik dan mak cik saya ke Kelana Jaya kerana mereka akan berangkat menunaikan haji. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Tapi agak terkilan sebab tak sempat nak salam pak cik saya, dia dah masuk awal, bukan nak tunggu kita. huhu..tak pelah, moga semuanya selamat di sana. Sempat saya membantu mereka mengajar cara menggunakan sim card KSA. Memang buat duit betol lah saya rasa ZAIN SA punye company tuh. Dia je yang jual kat Malaysia yang setahu saya lah. Dah la tu, comfirm sume jemaah haji beli kat dia..hoho..

Ok. Setel bab sim card. Then, bila ramai yang menghantar ni, banyaklah menda depa bawaknya..sorang ni bawak buah, sorang ni bawak bihun goreng, sorang ni bawak lasagna, macam2 la. Tak payah lunch kitaorang, kenyang makan benda2 alah tu je..hehe..

Then, ada kisah sedey bangat, bila nak berangkat nak check-in tu, adalah kawan2 mak cik saya datang juga menghantar dan ambil berkat lah orang kata. haha. Then, tengok depa salam2 dan mengucapkan selamat utk semuanya, sambil bercucuran airmata mereka bermaaf-maafan. Semua yang salam laki ke pompuan ke, pasti ada setitis dua yang menitik.huhu..

My mum pun ada masa tu, dia pun sedih jugak.huhu..Saya?erm..saya tak la. hehe..So, moral of the story nye pada post kali ini ialah...Sabar. Kenapa Sabar?

Sebab saya ambil kisah dan pengajaran mereka yang bakal mengerjakan haji tahun ini. Sabar dalam mengumpul kewangan, sabar dalam menimba ilmu, sabar dalam menanti panggilan dan surat tawaran Tabung Haji, sabar dalam menahan perasaan sedih utk meninggalkan keluarga dalam jangka masa yang agak lama, sabar dalam menempuh pelbagai rintangan untuk melaksanakan ibadah ketika di sana nanti...dan pelbagai lagi keadaan yang keSABARan mereka diuji.

Kita di Tanah Air juga begitu. Sentiasa di uji dengan pelbagai keadaan dan situasi getir. Jom sama-sama berdoa semoga Allah permudahkan segala kerja2 kita dan kerja2 tersebut dinilai sebagai ibadah di sisi Allah.

Ok. Itu dulu setakat ni. C yar...

Barokallahufikum...

Tuesday, November 2, 2010