Allah As-Somad


Assalamualaikum wbr

Alhamdulillah, syukur kepada Allah atas nikmatNya yang tidak mampu dihitung oleh kita. Andai kata mahu dibalas balik segala nikmat Allah ini dengan sujud kita padaNya, nescaya sesaat pun jua kita tidak mampu mengangkat kepala kita dek kerana terlalu LUAS kurniaanNya buat hamba-hambaNya.

Suka saya berkongsi sedikit bersama rakan2 semua tentang Allah As-Somad. Allah lah tempat bergantung sepenuhnya untuk semua perkara. Walaupun sekecil2 perkara, jika Allah tidak mengizinkannya berlaku, maka ia tidak akan berlaku.

Lihatlah setiap perkara di sekeliling kita. Hanya Allah lah yang menentukan segalanya. Setiap masalah dan penyelesaian itu juga datang daripadaNya. Di datangkan setiap itu berpasang-pasangan...susah-senang, siang-malam, sakit-sembuh, cantik-hodoh, kuat-lemah, lurus-bengkok, panas-sejuk, gelap-cerah...dan banyak lagi. Dari sini sahaja kita telah dapat lihat bahawa Allah itu Maha Berkuasa.

Jadi, sedarlah kita semua rakan2, bahawa kita hanyalah hamba yang lemah, yang tidak mampu melakukan apa-apa melainkan dengan kudrat yang Allah pinjamkan kepada kita. Walau bagaimanapun keadaan kita, Allah itulah segalanya. Allah lah tempat pergantungan kita yang sebenarnya. Mari kejar cinta Allah!

Monday, December 19, 2011

Opick~DenganMu Aku Tenang


video


Tuhan sentuh aku dengan cinta-Mu
Basuh rindu dendam hatiku
Berlari mencari diri-Mu
Terbata meraba di fatamorgana dunia

Tuhan ampun bila hamba terlena arungi sang hidup
Nenangis tercenung nafsu butakan sang mata
Berlutut memohon Engkau ampuni sang jiwa

Lewati sepi lewati duka
Di kehidupan yang sementara
Di dalam bising di dalam tawa
Hanya dengan-Mu aku tenang
Aku tenang

Berlari mencari terlempar tak pasti
Terbata meraba di fatamorgana dunia
Menangis tercenung nafsu butakan sang mata
Berlutut memohon Engkau ampuni sang jiwa

Lewati sepi lewati duka
Di kehidupan yang sementara
Di dalam bising di dalam tawa
Hanya dengan-Mu aku tenang
Aku tenang
Aku tenang
Aku tenang

Monday, December 5, 2011

SATU AMANAH



video


Dengan BismilLah ku bermula
Bingkisan hati buatmu teman
Yang dikasihi
Kita bersama dalam satu ikatan
Bermula episod hidup di dunia ini

Ku harap hanyalah di dunia
Dirahmati dan diredhai
Selamat sejahtera di Syurgawi

Oh Tuhan satukanlah
Hati kami dalam mencintai
Redha atas ujian diberi
Jauhkanlah kami
Dari rakus mengejar duniawi
Hidup mati biarlah untuk-Mu
Harap dunia hanya di tangan
Bukannya di hati ‘tuk dicintai

Kita dicipta sebagai khalifah
Bersama kita hidup untuk-Nya
Kita dicipta di dunia fana
Ada amanah yang tersedia

“Oh Tuhan..
Kita laksana bersama
Amanah dari-Nya demi
Memburu cinta dan harapan”

Tuhan itu harus diutama
Dari segala kepentingan dunia
Bergandingan kita untuk
Memburu cinta-Nya
Oh cinta-Nya

“Tuhan .. Kau satukanlah hati-hati
Memohon kasih-Mu oh Tuhan
Dalam mengharap redha
Dari-Mu..”

“Hanya di dunia
Kita harapkan, kita dambakan
Selamat sejahtera, bahagia..”



Bila tengah tension2 dengan keadaan dunia sekarang, dan pelbagai lagi yang boleh menyumbang kepada kearah ketensionan. Saya suka dengar nasyid yang akan memberikan lirik2 yang penuh makna dan lagunya yang menusuk jiwa. Antaranya lagu hijjaz ni. memang mengembalikan ingatan saya kepada sahabat2 yang sama2 dalam perjuangan. Lalu hilanglah sedikit sebanyak rasa tertekan sebab bila kita menghayati lirik lagu ni, tak de sebab kenapa kita perlu rasa tension bila kita buat semua adalah kerana Allah.

Ya Allah, ampunilah dosa2 ku yang tidak redha atas segala pemberianMu dengan keluh kesah ku yang kadang kala di luar kawalanku. Allah, Engkau Maha Mengetahui, Maha Pengampun. Allah, Hanya padaMu aku memohon...

Monday, November 21, 2011

Konvo UM 2011

Alhamdulillah, Allah bagi kesempatan untuk saya melihat kemeriahan suasana konvokesyen UM pada tahun ni. Actually memang ada nak jumpa beberapa orang member yang konvo tahun ni, tu pasal datang juga walaupun masa agak terhad. Apapun, tahniah kepada mereka yang telah selamat konvo baru-baru ini. Konvo itu bukan penamat, tapi pemula. hehe..

Sempat juga saya beli 1 jumper yang memang telah lama diidamkan.hehe.Ada rezeki hari tu, terus sambar tanpa fikir panjang. Anyway, masa nak tunggu member di foodcourt gerai konvo, hujan rahmat dari Allah telah turun. Banyak hikmahnya, redha dan sabar untuk semuanya. Saya balik diiringi hujan, bagus juga, dah lama tak mandi hujan ni..hehe.

Di bawah ni suasana yang sempat saya ambil ketika para graduan sesi pagi baru keluar. Kenangan juga bagi saya apabila datang konvo kali ni, coz tahun lepas saya terlibat sama dan tahun sebelum tu saya adalah AJK yang mengendalikan program konvo ni. Sedikit sebanyak terimbau kenangan lama. hehe..
Melihat junior sedang bertungkus lumus untuk berniaga di gerai masing2, saya juga pada satu masa pernah berada di tempat mereka.Masa terus berlalu, semakin hari semakin dekat kita dengan kematian. Saat yang tidak akan pernah hilang. Semoga kita semua bersedia.

"Orang yang sentiasa mengingati mati, adalah orang yang bijak"




Friday, October 14, 2011

Investment

Assalamualaikum wbr

Alhamdulillah, dah tebal giler dah my blog ni..dah lama x bersihkan sesawang ni..hehe..anyway, juz wanna share..tadi petang Allah mengizinkan saya (rasa nak sujud syukur sangat2), dapat p bookfair yang giler2 harga murah. Untuk pengetahuan korang book fair ni.. dah banyak kali dah buat kat mesia, but i juz noticed it last year. Tahun lepas dia buat kat South City Plaza kalo tak silap.

So, tahun ni den dah meraban tengok my senior spend on hundren kat bookfair ni..bez giler buku2 yang diorang beli. So, saya tidak akan melepaskan peluang ini juga. Berusaha mencari masa yang sesuai untuk pergi bersama my officemate.hehe..Alhamdulillah, Allah mudahkan.

Memang kelabu mata la p sana..itu nak beli..ini nak beli..kitorang ambik je dulu,then before nak bayar sort balik.haha.teruk betul. Tapi paling beznya, suasana kat sana memang agak bez jugak la, diorang sediakan kotak utk kita isi buku2 yang kita nak, so, den ape laie, rembat ar sebijik kat sudut tu utk letak buku2 yang bakal dibeli..hehe..

Berapa saya spend utk semua buku yang dibeli kat sana?Tak perlulah tahu, yang penting, kat luar memang tak dapat harga ni. Buku2 yang saya beli adalah seperti dibawah. Antaranya adalah saya nak bagi pada my mom yang suka baca buku, my auntie yang suka travel and for my own company yang akan banyak memanfaatkannya satu hari nanti InsyaAllah.hehe...

Hope tahun depan ada le laie..den nak borong lagi.Moga2 Allah murahkan rezeki kita semua untuk menimba ilmu. InsyaAllah...

Sape2 yang teringin nak p tu, silalah cepat sebelum habis tempohnya ye..sila klik link yang saya bagi kat atas 2 untuk info lanjut.Sekian.

::Ilmu untuk amal::



Coba by Aidil

video

Ada angin yang melintang
Ada halang yang terbentang
Setiap sudut itu dirasakan susah
Setiap satu itu dirasakan payah

Ada taufan yang menderu
Ada petir yang meluru
Setiap peluang dirasakan tipis
Setiap hela nafas dirasakan nipis

Pasti punya puncanya
Ada hikmahnya

Cuba kau berdoa
Cuba dan cuba kau meminta
Cuba ‘tuk berserah
Cuba dan cuba ‘tuk percaya

Ada awan kegelapan
Ada langit berlapisan
Setiap ramalan terasa bagai mendung
Setiap musim terasa bagai tengkujuh

Pasti punya puncanya
Ada hikmahnya

Cuba kau berdoa
Cuba dan cuba kau meminta
Cuba ‘tuk berserah
Cuba dan cuba ‘tuk percaya

Pada baris
Butir doa
Kau memohon
Kau berserah

Hanya
Pada
Dia Dia

Cuba
Cuba
Cuba
Cuba

Cuba kau berdoa
Cuba dan cuba kau meminta
Cuba ‘tuk berserah
Cuba dan cuba ‘tuk percaya

Cuba kau berdoa
Cuba dan cuba kau meminta
Cuba ‘tuk berserah
Cuba dan cuba ‘tuk percaya


Tuesday, September 13, 2011

Amalan yang dianjurkan Rasulullah


Jom pose sunat 6 hari di bulan Syawal 1432h...Mujahadah ilallah..

Wednesday, September 7, 2011

Ramadhan menjengah lagi...Alhamdulillah!

Hanya padaMu Allah aku bersyukur atas segala nikmatMu yang tidak pernah berhenti. Maha suci Engkau Allah. Jadikanlah ini Ramadhan ku yang terbaik. Terimalah semua amalku dan jauhkanlah aku dari maksiat dan dosa...jauhkanlah Ya Allah..Jauhkan ia Ya Hafiz Ya Muhaimin.

Tuesday, August 2, 2011

Allah Al-Baari..

Lihat pada permukaan
Nampaknya terlalu tenang
Tapi di dalam hati
yang terpendam persoalan

Perlukah aku khabarkan yang ku alami
Apakah akan terjawab semua
Perlukah aku bukakan keaibanmu
Semuanya terletak dalam hati kecilku

Segala kebenaran atau penjelasanku
Mempunyai berbagai tafsiran tersembunyi
Ku mohon pada mu Tuhan
Berikanlah kekuatan
Untukku menghadapi semua ini

Tuhan ku terus berserah
Berikan aku hidayah
Agar tidak tersalah arah
atau tersilap langkah

***videonya xde dalam youtube..so, xleh nak attach sekali..korang nak dengar lagu dia..cari kat 4shared..hehe...

Lagu: Perlukah aku khabarkan
Kump: Saff One

Allah yang pegang semua rahsia...

Wednesday, July 27, 2011

HaPpy?


Happiness is not achieved by the conscious pursuit of happiness; it is generally the by-product of other activities.

Monday, July 11, 2011

Rapuhnya Cintaku padaMu

video



Artist : Opick
Lirik Lagu : Opick - Rapuh

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Thursday, July 7, 2011

Marketing is money!


Assalamualaikum wbr

Dah lama x update blog. same reason..hehe..x sempat, x de mood..macam-macam la. Anyway, saya baru balik dari my hometown, join kursus 'mastermind marketing' kat sana yang saya jumpa iklannya di akhbar sinar baru-baru ini. Biasalah, kursus muqaddimah murahlah..sebab lepas tu depa nak promoto kursus yang lagi mahal dan lagi banyak ilmunya.

Apapun, sesi yang bermula sekitar jam 9.30pagi dan berakhir 1.15petang banyak memberi input baru dan membuka mata saya bahawa dunia perniagaan ini sangat luas dan masih banyak yang belum saya terokai dan pelajari. Permulaan sesi ini membuatkan saya terfikir bahawa amat perlu menetapkan matlamat dan apa yang kita nak capai dalam perniagaan yang kita ceburi ini. Well, hobi juga blh membawa duit, hobi juga blh jadi satu perniagaan. Bidang apapun yang kita ceburi, mestilah selari dengan jiwa kita, agar tidak menjadi konflik ketika mengendalikan perniagaan tu nanti.

Speaker dia sorang je. Dr. Azimuth, x sure la korang pernah dengar nama tu ke tak kan..tapi, dia ada banyak health and beuty centre. Of course la dia akan promote produk2 dia at the end session tu an, memang bez dan saya macam berminat, tapi bila pikir balik dalam2..saya hanya berkelayakan utk jadi pengguna nya sahaja tidak layak untuk menjadi pengedar atau stokisnya. Kalau korang nak tahu sape Dr. Azimuth ni, blh lah tanya lebai google ye.hehe..

Banyak lagi sebenarnya benda2 yang dishare oleh beliau, saya x blh nak ulas panjang-panjang tapi saya akan share point2nya je yep. Antaranya:

Usahawan mestilah berdisiplin
Mesti kerja kuat dan bijak
Pembahagian masa perlu bijak
Perlu ada inner strength utk menghadapi cabaran (akan saya ulas post akan datang,part menarik ni)
Perlu menghayati setiap post kita sama ada kita sebagai pelajar, usahawan atau pekerja biasa.
Aura / perasaan seronok dalam setiap kerja yang kita lakukan akan terasa tempiasnya oleh orang-orang disekeliling kita menyebabkan persekitaran kerja itu jadi baik.
22juta orang yahudi telah menguasai ekonomi america, russia dan eropah
Orang yang EQ nya rendah sukar untuk berjaya (EQ= Emotional Quotion)
TV dikatakan IDIOT BOX yang akan menyebabkan IQ orang yang melihatnya terutama kanak-kanak menurun sebanyak 10-20%.
Hidupkan budaya membaca buku dimana sahaja.
Amalkan Exercise Calm Breathing
Ubah attitude guna sub-conscious mind
pupuk jiwa utk mendapat kepuasan hidup dengan kehidupan sederhana
Kalau nampak orang Islam kaya , doakan mereka agar lebih berjaya.
Kreatifkan dan jadikan biznes anda mencapah
Follow up prospek / potential customer 3-5-7.
proses follow up secara manual lebih berkesan.

Perkongsian seterusnya tunggu ye..maaf x dapat post sharing pasal pengalaman umrah lagi.


Monday, June 6, 2011

I LOVE MY FRIEND!


Assalamualaikum wbr

Dah lama juga ye saya x update blog..anyway, semoga Allah sentiasa rahmati kita semua. Walaupun sibuk dan banyak kerja, kita mesti sentiasa menikmati hidup ini dengan lapang dada dan menerima setiap apa yang Allah berikan kepada kita.

Erm..nak share ape ye? erm..pengalaman saya di Haramain? tak sesuai kot sekarang, nanti2lah..itu nak citer mau nye 3,4 page.huhu..nanti korang plak termuntah2 nak baca.hehe..

haa..tadi sempatlah layan naruto shipudden jap. Perkara yang paling menyentuh hati saya ialah, nilai PERSAHABATAN mereka. Masa episod yang saya dan tengok kejap tu, Sakura tengah dalam keadaan genting, dia kena ikat dan kena sembur asap beracun oleh musuh dia, ape nama ntah. Pastu, dia memang kena tahan nafas, sampai satu tahap tu, dia dah lemah. Pastu, tetiba, dia teringat satu kenangan dia yang dia pernah cakap pada Naruto, masa tu Naruto kat hospital kena tahan sebab cedera parah. Dia cakap kat Naruto bahawa dia tak akan kalah dan meninggalkan Naruto dalam mana-mana perlawanan. Dia teringat bahawa dia kena melindungi sahabat2 dia, iaitu Naruto dan Sasuke.

So, dari situ dia dapat kekuatan (hakikatnya Allah Al-Qawiy yang bagi..hehe..) utk lepaskan diri. Dia buat 1 letupan yang boleh membebaskan dia dari ikatan tu dan berjaya kembali ke tempat yang selamat.

Nak katanya kat sini, betapa akrabnya mereka sehinggakan mereka sentiasa rasa nak protect each other and must stay alive for their friends.Huh..mahal tu..itulah yang paling manis dalam persahabatan.

Ok dah..kepada semua sahabat2 saya. Saya sangat menghargai korang dan sayang korang. Erm..saya bukan orang yg mudah tunjuk2, so, saya tak tunjuk la perasaan yang ada dalam hati ni. (tapi kadang2 tertunjuk juge..huhu..)Hanya ALLAH yang tahu. Sebab saya rasa itulah perangai anak sulung kot..huhu..Entah. Tapi nak express my feeling memang agak susah.Nak2 bab2 macam ni...

Indahnya hidup ini dikelilingi oleh sahabat2 yang baik dan bez..Syukran Allah..I love them juz becoz of You oh Allah...

English hancur..haha..

Next Entry would be my experienced @ Haramain...hehe...InsyaAllah...:)..

Satu lagu bez nak share dengan u all..Badar 3I3 by Mestica..


Tuesday, May 17, 2011

Muhasabah sosial



8 Pergaulan yang perlu kita amati dalam hidup kita

Abu khotib menyatakan,bahwa barangsiapa bergaul dengan 8 golongan,maka Allah akan menambah kepadanya 8 hal:

a. Barangsiapa bergaul dengan orang-orang kaya,maka Allah akan menambah rasa cintanya kepada dunia.

b. barangsiapa bergaul dengan orang-orang fakir,maka ia akan memperoleh rasa syukur dan merasa senang terhadap rezeki dari Allah.

c. barangsiapa bergaul dengan raja,maka ia akan bertambah keras hatinya dan takabur.

d. Barangsiapa bergaul dengan perempuan,maka Allah akan menambah kebodohan dan birahinya.

e. barangsiapa bergaul dengan anak-anak,maka ia makin suka main-main.

f. Barangsiapa bergaul dengan orang-orang fasik,maka bertambahlah kecenderunganya untuk melakukan dosa dan melalaikan tobat.

g. barangsiapa bergaul dengan orang-orang soleh,maka bertambahlah rasa cintanya dalam taat kepada Allah.

h. Barangsiapa bergaul dengan ulama,maka bertambah ilmu dan amalnya.

Monday, May 9, 2011

GET CONNECTED!

Assalamualaikum wbr...

Fuuhhh..lama dah x update Blog.MasyaAllah..agak sibuk kebelakangan ini. (walhal bz sokmo..huhu)..Tapi pekerjaan paling sibuk, tau ape?Jadi Nabi..so, kalau bukan tahap makam nabi tu...tak cukup sibuk lagi la tue..huhu..

Erm..revolusi telah berlaku.. Nama blog saya dah tukar. Disebabkan saya rasa saya bukan lagi dibidang falsafah seperti mana masa saya undergrade dulu..hehe..So, dengan ilham daripada Allah, Masa driving semalam..dengarlah walkman sebab my co-pilot ada kerja yang menyebabkan dia tak blh nak borak.hehe.. So, tetiba, giliran lagu ni berkumandang kat walkman tu..tiba2 Allah bagi ilham untuk betul2 menghayati lagu ni...nak menitik gak r airmata..then, terus rasa macam nak share dengan everybody. But, my sharing bukan di lisan, tapi di alam maya..hehe..

Walaupun lirik dia memang lah semuanya metafora saya rasa..tapi bukan kita x bleh nak paham kan..korang sume ambik KOMSAS masa SPM an?mesti paham punyela...Tentang Cinta Allah..dan ketahuilah..selagi tidak meraih cinta Allah, jangan mimpi nak dapat cinta manusia. Betapa hina nya diri kita ni nak mengenepikan Allah dan meng 'awla' kan manusia..Sungguh, Semakin hari umur kita semakin singkat, lalu masih lagi kita mencari cinta manusia..

Kalau kita ambil masa 5minit utk merenung skejap, segala nikmat yang Allah bagi kita, nescaya hati kita akan menangis, sebab dah lama kita tidak memberikan hak hati ini. Hak hati adalah untuk memuja dan memuji Allah..sebab itu hati kita akan menjadi tenang bila sentiasa mengingati Allah..

Anyway, korang dengar jelah lagu ni..ni bukan favorite song saya, tapi liriknya agak menyentuh hati gak r..hehe..silalah dengar dan terus get connected to Allah..:)


video




DESTINASI CINTA
by MESTICA

Menyingkap tirai hati
Mengintai keampunan
Di halaman subur rahmat-Mu, Tuhan
Tiap jejak nan bertapak
Debu kejahilan
Akan ku jirus dengan madu keimanan

Tak ternilai airmata dengan permata
Yang bisa memadamkan api neraka
Andai benar mengalir dari nasuha nurani
Tak kan berpaling pada palsu duniawi

Destinasi cinta yang ku cari
Sebenarnya terlalu hampir
Hanya kabur kerana dosa di dalam hati
Telah ku redah daerah cinta
Yang lahir dari wadah yang alpa
Tiada tenang ku temui
Hanya kecewa menyelubungi

Ku gelintar segenap maya
Dambakan sebutir hakikat
Untuk ku semai menjadi sepohon makrifat
Moga dapat ku berteduh di rendang kasih-Mu

Namun ranjaunya tidak akan sunyi
Selagi denyut nadi belum berhenti
Durjana syaitan kan cuba menodai
Segumpal darah bernama hati
(Destinasi cinta Ilahi)

Lestarikan wadi kalbuku, oh Tuhanku
Leraikan aku dari pautan nafsu
Biarpun sukar bagiku melamar redha-Mu
Namun masihku mengharap ampunan-Mu
Wahai Tuhanku... Ya Allah...

Saturday, April 23, 2011

Semakin hari semakin hampir





Alhamdulillah, genap sudah umur saya 24 tahun. Anugerah Allah tidak pernah berhenti setakat ini. Dengan ilham daripada Allah, Majikan saya telah mengusahakan satu majlis doa selamat untuk para pelajar dan pekerja yang menyambut ulang tahun kelahiran mereka.

Adam Sobri, (pelajar SMTT3i)4 April dan saya 5 April, majlis telah diadakan pada 5 april jam 10.30mlm. Doa selamat telah dibacakan oleh Ustaz Fairuz yang merupakan guru agama di SMTT3i, tempat saya berkhidmat.

Sungguh rasanya tidak mampu untuk meminta lagi daripada Allah kerana kurniaNya terlalu banyak tidak terhitung. Rasa sebak juga bila Ustaz Fairuz bacakan doa dan ucapan ringkas daripada Boss saya. Tahun lepas sempat saya menyambut ulangtahun kelahiran di depan Baitullah, kali ini saya tidak sempat kerana pulang awal ke Malaysia.

Setiap tahun saya merasakan pelbagai perasaan dan mendapat situasi yang berbeza ketika ulangtahun kelahiran saya. Ketika di Tahun 1 UM, bersama rakan2 sebilik, tahun 2 UM, atas sampan di Kg.Kuantan ketika melawat Kelip2 di Kuala Selangor bersama rakan2 satu subjek utk subjek Alam Sekitar. Tahun 3 tak ingat, Last year di Masjidil Haram, This year bersama rakan2 setugas dan pelajar SMTT3i.

Apapun, setinggi syukur kepada Allah kerana mengizinkan saya sampai ke usia sekarang dengan segala nikmatNya yang sungguh banyak. Sungguhlah Allah itu Ar-Rahman dan Ar-Rahim..Sayang sungguh Allah kepada HambaNya..Terasa belaian kasih sayang Allah, lebih-lebih lagi ketika berkerja dan beribadah di Haramain baru-baru ini.

Alhamdulillah...ucapan itu yang masih berbaki di sanubari saya sekarang selepas majlis semalam..

Terima kasih buat semua yang terlibat, pihak pentadbiran, rakan-rakan sekerja, anak2 didik SMTT3i dan semua rakan2 saya di luar sana yang telah memberikan ucapan dan doa melalui panggilan telefon, SMS dan Facebook. Semoga kalian sentiasa dalam Rahmat Allah InsyaAllah.


Orang ramai, kek pun kena banyak lah..hehe...Terima kasih banyak2 kepada mereka yang telah memberikan hadiah=)...

Wednesday, April 6, 2011

Hatiku tertinggal di sana....

video


Suara yang tidak akan dilupakan...
menggamit memori indah beruzlah dan beribadah hanya keranaNya. Semata-mata kerana mencari keredhaan dan cintaNya.....

Hanya padaMu Allah aku bergantung...
Kurniakanlah aku cinta hakiki yang tidak pernah luput nikmatnya...
Redhalah akan diriku Allah...
Bimbinglah setiap langkahku agar tetap dalam pengawasanMu...

Kurniakanlah rasa kecintaan ku kepada KEIMANAN
dan hiaskanlah IMAN di hatiku...
Ya Mujib..ajib dua'ie...ameeen....

Friday, April 1, 2011

Sometimes....

video

Baru diperkenalkan lagu ni oleh adik saya...walaupun dah agak lama lagu ni keluar..huhu...
Tak tahulah..tapi lagu ni bez...

~makin tak faham dengan diri sendiri...huhu...Human is complicated...haha...

Wednesday, March 9, 2011

A picture speak a thousand words...






Assalamualaikum...

Hari ini...erm..tak tahu nak cakap macam mana...tetiba teringat surah Al-Baqarah ayat 286
Ujian Allah bagi pelbagai pada orang lain. Ikut tahap masing2...tapi, hamba yang lemah ni mudah tersungkur dengan ujian-ujian ringan. sukar untuk bertahan.
Semoga Allah terus kuatkan kita semua.

Mohon maaf kepada mereka yang turut merasa tertekan keranan tekanan yang saya hadapi.
Saya masih kurang softskill, perlukan sokongan sahabat-sahabat semua. Mohon maaf andai terkasar bahasa dalam muamalat dengan korang ye, atau apa-apalah yang saya dah buat silap...maybe kurang prihatin..



Saya sayang semua sahabat saya. Setiap orang ada perananannya masing-masing.
Anyway, thanks a lot to all my best friends...



KAWAN TERTAWA MUDAH DICARI, KAWAN MENANGIS SUKAR DICARI...


Wednesday, March 2, 2011

Maafkan aku wahai SAHABAT...


Assalamualaikum wbr..


Bertemu kembali..hmm..kali ni tak tau nak citer pasal apa..sebab dah tahap kritikal ada penyakit tak leh tido plak malam ni..so, juz merapu2 jela kat my blog ni x nak kasi bersawang lagi...sat g ramai plak orang komen2..huhu..

Anyway, juz want to share some weird thing about human..hmm..maybe more specific..about our feeling...

Kadang2 saya pun tak faham dengan konflik masalah perasaan ini yang sebenarnya di anugerahkan Allah dengan nama Qalb..begitu abstrak..Subhanallah...Kagum saya dengan penciptaanNya..

General story...
Ada sorang kawan kita..kawan baik kita..kita selalu text dia bila x jumpe..kadang2 kita call jugak la dia..kita suka borak dengan dia bila jumpa..kita suka buat kerja sama-sama dengan dia bila masa bersama.

Satu hari Allah tarik dia dari kita. Allah tarik dia bukan dengan mematikan dia..tapi dengan membawa dia jauh dari kita, mungkin lah mematikan, mematikan komunikasi kita dan dia.

Sehinggakan kita terasa agak kehilangan..kehilangan yang tentunya membawa kesedihan.
Kita tahu bila Allah tarik dia dan bawa dia jauh dari kita itu adalah perkara yang TERBAIK untuk dia dan kita, tapi kita sebagai hamba yang banyak TERHIJAB dengan segala HAKIKAT yang Allah dah tentukan, still rasa sedih yang amat. Terkilan pun sekali laa..

Dalam masa tu, kita pun cubalah bangkit semula untuk menjalani hidup seharian seperti biasa tanpa kehadiran dia di sisi kita sama ada secara fizikal atau pun komunikasi jauh. Sepi sendiri. Secara automatiknya. Tanpa kita sedari.

Lama-lama kita pun sedar..yang kita dan dia dah berbeza, dah tidak boleh seperti dahulu lagi. Walau serapat mana pun kita dan dia dulu, tapi sekarang dah tak boleh dah. Kenapa pun tak tahu..Hanya Allah Al-Alim yang Maha Mengetahui...Allah telah tetapkan haluan yang berbeza itu sebagai garis pemisah dan penamat cerita ini.

Sekarang kita dan dia menjalani susur hidup yang Allah telah tentukan. Kita di sini, dia di sana. Berjuang dengan lapangan masing2 dlm mencari Redha Ilahi. Sebab dah jauh, dah jarang jumpa sebab itu jugalah jarang juga berkomunikasi dengan apa medium pun. Dia sibuk, kita pun sibuk juga. Dia mungkin dah ada pengganti kita. Alhamdulillah. Allah bahagiakan dia bersama pengganti kita.

Tapi kita di sini masih sepi, Allah ada..tapi secara fizikalnya, kita manusia yang lemah, kadang-kadang memang kita rasa kita kuat sorang-sorang, tapi hakikat di dasar hati ini juga, kita perlukan seorang teman, teman seperti dia dulu. teman untuk melakukan segala-galanya..~

Hakikatnya, kita Redha..tapi kita juga masih sedih, sebab kehilangan seorang SAHABAT yang dulunya mencipta kenangan dalam perjuangan bersama-sama. Ye, hanya Allah yang kekal abadi untuk kita, manusia itu hanya perantaraan Allah untuk kita mengenal ALLAH shj. Kita cuba pujuk diri dengan kata macam tu, tapi dlm hati, sisa2 kesedihan itu tetap jua mencucuk kita.

Tapi fitrah manusia. ya, mungkin kita memerlukan masa untuk adapt dengan keadaan ini. Walaupun keadaan ini pun penah berlaku pada orang lain, tapi maybe level penerimaan berbeza setiap orang. Allah itu Maha Adil, tidak ditimpakan ujian melebihi kemampuan orang tu..kita tahu kita kena kuat dengan semua ni..tapi kadang2 bila kita lemah, tersungkur juga kita..

Fitrah manusia, sedih itu tetap bersisa, namun ia perlu dihilangkan dengan digantikan perkara2 lain. Kita tak tahu dia macam mana..apa yang boleh kita buat ialah sentiasa mendoakan kebahagiaan dia di dunia dan di akhirat...bahagia dengan apa yang dia buat sekarang.

Kita pun rasa nak minta maaf pada dia sebab tak dapat nak wujudkan dah perasaan yang dulu tu, kalau jumpa semula pun, perasaan tu dah tak sama. Kita rasa nak nangis sangat. Sedih mengingatkan perkara ni...tapi tak leh sedih lama-lama..xdapat jadi macam dulu jugak pun kalau sedih lama-lama...jadi macam tak REDHA pula dengan apa yang ALLAH dah tetapkan.

tak tahulah salah sapa..tapi nak kena minta maaf juga. adab bersahabat.

Maafkan aku wahai SAHABAT dunia akhirat ku..akan ku simpan kemas ingatan kita bersama. Selamat berjuang kamu di sana. Ingatan ku kepadamu akan disematkan dlm setiap doaku kepadaNya...Moga kamu sentiasa dirahmatiNya...

Terima Kasih SAHABAT atas segalanya...
Syukran Ya ALLAH kerana mengurniakan seorang SAHABAT sebaik dia yang pernah menghiasi perjalanan hidupku dalam mencari RedhaMu...
Alhamdulillah..
Berilah kekuatan kepadaku untuk menerima TakdirMu ini. Walaupun pedih, aku hanya mengharapkan padaMu wahai Allah..
Aku hanya bergantung padaMu..hanya Engkau sebaik2 tempat aku mengadu dan memohon bimbingan.
Terima Kasih Allah kerana sentiasa ada disampingku setiap kali aku memerlukanMu...


**jangan sesape terasa..juz my nonsense words...huhu...


Tuesday, February 22, 2011

Some Best Quotes....


Juz want to share some quotes that i pick from blog one of person whom i admire..huhu...betul ke ayat nih?lantak la..asal korang paham...

So, nikmatilah kata-kata di bawah ni ye..Semoga bermanfaat untuk semua..

I am single not because I don't pray for love but I am single because I don't play around with cursed love.

Money is not everything even though it is the only thing

I learn from the past, I live in the present and I believe in the future

Kita mengubah masyarakat secara realistik dan bukannya dari mimpi ke mimpi.

"Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku. Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam syurga." (Riwayat Al-Sajary daripada Anas)

Sunday, February 20, 2011

Remembering

Assalamualaikum wbr

Sesungguhnya blog saya ini memang telah bersawang2 dengan berseliratnya..hehe..So, untuk hilangkan sedikit kekusutan sawang itu. Saya memasukkan entry yang pendek ini.
Erm..juz want to share. Tadi baru habis exam sijil Usuluddin yang saya sedang sambung di Akademi Pengajian Islam di UM. Fuuhh..nak masuk ke bilik exam tu punyelah ketaq, bila dah habis..Alhamdulillah. Lega. Agaknya dah lama x exam kan..huhu..

Anyway, next exam is 26 March 2011. Seems i have to postponed it..again..huhu..xpelah..dah agenda Allah kan..hmm...Jadual saya semakin hari agak pack sekarang sebab tu agak payah nak update blog. Semoga Allah Ya Wahhab dan Ya Wakil datangkan pembantu-pembantuNya untuk membantu agamaNya di sini. Saya serahkan sepenuhnya kepada Allah.

Selain itu, perkongsian ilmiah mungkin belum lagi. Sebab tadi baru belajar bab Falsafah Islam dalam sijil Usul, menarik dan perlukan perhatian penuh utk faham konsep dia secara keseluruhan. Moga kelas minggu depan pun menarik juga..hehe..Kelas tadi mengingatkan saya tentang apa yang saya belajar masa degree dulu. Agak pening juga sebab dia adalah teori sedangkan saya adalah orang teknikal..mau x mau kenalah hadapi juga..huhu..

Masa nak solat asar tadi tersempaklah dengan calon-calon MPMUM dan wakil2nya. Sempatlah sapa menyapa sekejap. Moga Allah ya Qawiy memberi mereka kekuatan untuk terus berjuang dalam apa jua keadaan.

Apapun, Moga Allah memudahkan segala urusan kita InsyaAllah. Setiap hari kena berserah diri untuk di agendakan oleh Allah. Kerdau menanti, tapi saya masih belum buat jadual untuk turun ke sana lagi. Big Boss dah bagi order..huhu..sory ya boss..tengokla bila2 Allah bagi sign kena turun..huhu..

Berusahalah sedaya mampu selagi roh masih di jasad. Once bila dia dah kembali kepada penciptanya, jasad hanya 1 elemen lemah yang tidak mampu buat apa-apa.

Ilmu seharian



Assalamualaikum wbr.

Alhamdulillah, diberi sedikit nikmat kelapangan masa pada pagi ini. Banyak perkara yang saya nak share pada korang hari ni...coz semalam satu hari suntuk adalah hari pembelajaran saya. Kelas usul cuti sempena raya cina, so, saya p cari sumber ilmu lain..ahaks..orait2..straight to the point. Saya akan ceritakan point-point penting.

Sunday, February 6, 2011

NASI

Assalamualaikum wbr...

Alhamdulillah, masih Allah kurniakan segala nikmatNya yang tidak terhingga untuk berkongsi pada hari ini.

Erm, xde apa yang bez pun nak share, juz nak share ari 2 bufday my bezfrien, also my officemate..hehe..So, kakak dia nak belanje dinner. Kitorang pun suggest la p makan nasi mandy kat restoran area South City Plaza @ Serdang. So, kami pun plan la jumpa kat sana. Sekali dengan adik dia dan sepupunya.

Kami ber-6 makan malam di restoran Half Moon, restoran arab-iran kalo x silap kot..hehe..suggestion daripada my Nephew...memang agak lain daripada yang lain laa..haha..ada la beberapa perkara kelakar yang terjadi..tapi itu adalah perkara biasa bagi mereka yang pestime..hehe..

Anyway, kitorang punya pesanan kejap je dah sampai. So, tak tunggu lama la...saya kempunan nak makan nasi mandy sebenarnya..tapi, apakan daya..yang ada Khabsah je..belasah je la Khabsah Dajjaj 1..hehe





ni adalah Sandwich ayam dia..haha..



Ni pulak ape ntah nama dia..tak ingat dah..tapi lamb la...kak long dia pesan...
Haa...ni lah khabsah dajjaj, aiik...mane ayam dia?ooo..kitorang bagi 2 nasi ni..makan sorang memang x larat nak habiskan..huhu...
Haa..tulah bufday girlnya..sebelah dia tu adik dia..sebelah sane lagi tu sepupu dia dan baby girl tu..TASNIM namanya, anak buah dia...

Thursday, February 3, 2011

Bila hati berbicara...


Assalamualaikum wbr

Setelah lama berperang dengan masa, Alhamdulillah, hari ini ada sedikit masa yang terlebih untuk buat beberapa perkongsian bersama mereka yang membaca blog ini..:)

Banyak perkara yang ingin diperkatakan sehingga tidak sempat untuk di luahkan. Apapun, Semoga Allah mengaturkan yang terbaik untuk kita. ameeen..

Beberapa perkara yang terdetik di hati saya kini yang suka untuk saya kongsikan bersama.

- Setiap kali kita membaca Al-Fatihah dengan penuh penghayatan dan pengharapan, ada satu ilmu dan kesedaran baru serta ilham yang Allah sertakan pada kalimah " Ihdinas Sirotol mustaqiim". Cubalah kita renungi bersama setiap kali kita hadapi masalah dan kesulitan dalam hidup kita, tenangkan hati kita dengan Al-Fatihah yang sentiasa basah dibibir kita. InsyaAllah Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar.

- Setiap penyakit itu Allah akan sertakan dengan penawarnya, sama ada penyakit fizikal atau pun penyakit dalaman.Apa yang penting sentiasalah kita berusaha untuk sembuh kerana Allah menilai setiap usaha dan ikhtiar kita itu.

- Hubungan sillaturrahim jangan diputuskan dan hendaklah sentiasa kita bina ia. Semoga Allah memberkati setiap usaha kita.InsyaAllah.

- Bersabarlah setiap ketentuan Allah yang berlaku. Dunia ini hanyalah sementara, jadikanlah ia sebagai ladang akhirat untuk kita menyemai sebanyak mungkin amalan di akhirat sana kelak.

- Setiap kekusutan masalah itu, pasti ada jalan penyelesaiannya. Jangan jadikan masalah itu sebagai penghalang untuk kita maju ke hadapan dan lebih hampir dengan Allah. Seseorang itu akan menjadi lebih hebat dan kuat apabila dia dapat mengharungi sesuatu masalah itu. Jadikanlah Allah sumber pergantungan dan inspirasi utama dalam mencari jalan penyelesaian.

- Sesungguhnya Allah menanti hamba-hambaNya yang bangun bermohon dan mengadu padaNya di sepertiga malam. Semoga kita sentiasa tergolong daripada golongan yang sedikit ini.

- La Tahzan. Inna Allaha ma'ana...


Thursday, January 27, 2011

Pemergian


Ku sedar, kerja masih banyak dan panjang...
jangan kita sia-siakan masa yang kita ada. Entah esok, entah lusa, entah2 kejap lagi kita dipanggil menghadap Tuhan Yang Maha Mematikan dan Maha Menghidupkan.

Friday, January 14, 2011